Home VestiPolitika i društvo Troškovi socijalne zaštite i bolovanja povećani u svim državama članicama EU

Troškovi socijalne zaštite i bolovanja povećani u svim državama članicama EU

by bifadmin

Rashodi za zdravstvo kao procenat BDP-a porasli su u svim zemljama članicama EU osim Poljske kada se uporedi 2020. sa 2019. godinom. Međutim, to je delimično i zbog toga što se nominalni BDP smanjio kao rezultat pandemije. Zapravo, troškovi socijalne zaštite generalno su povećani u svim državama članicama, izvestio je Eurostat.

Ulaganja za starost i bolest odnosno zdravstvenu zaštitu čine većinu beneficija socijalne zaštite u svim državama članicama za koje su dostupni podaci. Druge kategorije uključivale su invaliditet, porodicu/decu, nezaposlenost, stanovanje i socijalnu isključenost.

Među zemljama članicama za koje su dostupne procene za 2020. godinu, bolovanje u socijalnoj zaštiti i izdaci za zdravstvo kao procenat BDP-a bili su najviši u Nemačkoj (11,2 odsto BDP-a), Francuskoj (10 odsto) i Belgiji (8,8 odsto), dok je najniža bila u Poljskoj (4,8 odsto), Estoniji (5,1 odsto), Litvaniji i Letoniji (obe 5,2 odsto).

Najveće povećanje bolovanja i zdravstvenih beneficija između 2019. i 2020. godine u zemljama članicama za koje su dostupne procene za 2020. godinu zabeleženo je na Kipru (2,2 procentna poena u udelu BDP-a). Kipar su pratili Belgija (1,3 odsto) i Češka (01,2 odsto). Jedina zemlja koja je zabeležila smanjenje bila je Poljska (0,3 odsto).

Kako navode u Eurostatu, ove informacije potiču iz ranih procena o izdacima za socijalnu zaštitu, koji su glavni pokazatelji evropskog sistema integrisane statistike socijalne zaštite (ESSPROS) i daju ih zemlje koje izveštavaju na dobrovoljnoj bazi.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar