Home VestiEkonomija Zbog rasta cena Uberovih usluga Amerikanci se vraćaju starim dobrim taksijima

Zbog rasta cena Uberovih usluga Amerikanci se vraćaju starim dobrim taksijima

by bifadmin

Kao znatno jeftiniji servis od taksi službi, Uber je od njih veoma brzo preuzeo dobar deo američkog tržišta. Sada se međutim zbog njegovog poskupljenja građani opet vraćaju taksijima.

U Njujorku, San Francisku i Čikagu beleži se povećana potražnja za uslugama taksi kompanija, dok se istovremeno smanjuje broj klijenata Ubera i Lifta.

Razlog za ovo je poskupljenje usluga koje se dobijaju preko ovih platformi. Uber i Lift su saopštili da su morali da podignu cene zbog velike tražnje za vozilima i nedovoljno vozača, kako bi višom zaradom motivisali ljude da rade za njih. Ovog oktobra cena vožnje preko pomenutih platformi u Njujorku bila je za 19 odsto veća nego prošlog i za 29 odsto veća nego u oktobru 2019. U Čikagu je njen rast bio još izraženiji – 38 i 43 odsto respektivno, dok je u San Francusku cena njihovih usluga porasla za 28 odsto u proteklih godinu dana.

Zbog svega navedenog, prema podacima Flyfheela iz San Franciska, aplikacije za bukiranje taksi vožnji poput Jandeksa kod nas, od početka leta ova aplikacija beleži rast skidanja sa intereneta od 15 do 20 odsto. Takođe, prema podacima Transportne agencije San Franciska, broj vožnji taksijem je od januara do oktobra porastao za 106 odsto, a i Čikago prati ovaj trend.

Za to vreme u Njujorku je broj vožnji taksijem porastao za 116 odsto, sa 1,3 miliona u januaru na skoro tri miliona u septembru. Tako bar pokazuju podaci Komisije za prevoz taksijima i limuzinama. U međuvremenu je u istom gradu broj božnji preko Ubera pao sa 15 miliona na 12,7 miliona.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar