Home VestiPolitika i društvo Agonija izbora: Ili ceo iznos alimentacije unapred ili zabrana izlaska iz Izraela na 8.000 godina

Agonija izbora: Ili ceo iznos alimentacije unapred ili zabrana izlaska iz Izraela na 8.000 godina

by bifadmin

Jednom stranom državljaninu zabranjen je izlazak iz Izraela na 8.000 godina zato što ne može da isplati ceo iznos alimentacije. Iz tog razloga će Australijanac Noam Huppert morati ili da izdvoji 3,34 miliona dolara ili će, ako to ne učini, dozvolu da napusti ovu zemlju dobiti tek 31. decembra 9999. godine.

Ovo nije sveža vest, budući da je pomenuta sudska odluka na snazi od 2013. godine, ali Huppert je tek nedavno javno progovorio o njoj. On je naime australijski državljanin koji je bio oženjen Izraelkom i koji je bio na radu u toj zemlji.

Izraleski zakoni koji se tiču razvoda i izdržavanja dece su veoma strogi i zaštitnički nastrojeni prema majkama, što je u suštini i normalno, sve dok je realistično i izdvodljivo. Oni advokatima u brakorazvodnim parnicama omogućavaju da se pozovu na članove vezane za zabranak napuštanja zemlje, i tako onemoguće drugu stranu da otputuje pre nego što izmire i sadašnji i svoj budući dug prema deci. U pomenutom slučaju Australijanac mora da plati svu alimentaciju za svoju decu na koju je obavezan do njihovog punoletstva, a on očigledno nema toliki novac.

Inače, Huppert je samo jedan od više Australijanaca koji se nalaze “zaključani” u Izraelu. I ne samo Australijanaca, ovo se dešava i drugim strancima, a neretko i Izraelcima.

Američki Stejt department je svojim građanima izdao upozorenje da izraelski sudovi često propisuju ovakve “kazne” nerezidentima, dodajući da SAD nemaju nikakve ingerencije da se umešaju u takve slučajeve. Drugim rečima, poručio im je da su sami u tome.

Izvor: The Jerusalem Post

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar