Home VestiEkonomija Budžetima država članica Evropske unije godišnje “izmakne” 134 milijarde evra prihoda od PDV-a

Budžetima država članica Evropske unije godišnje “izmakne” 134 milijarde evra prihoda od PDV-a

by bifadmin

Budžetima država članica Evropske unije (EU) godišnje “izmakne” 134 milijarde evra prihoda od PDV-a, pokazuje najnoviji izveštaj Evropske komisije o PDV jazu.

Iako se u odnosu na izveštaje prethodnih pet-šest godina raskorak između stvarno naplaćenog i očekivanog PDV-a smanjuje, u Komisiji kažu kako “ovogodišnje brojke, za 2019, odgovaraju gubitku više od 4.000 evra po sekundi”, a procienjeni gubitak upoređuju i s vrednošću brze železničke pruge od Porta do Tallina.

Iako se u takvim upozorenjima ponajviše cilja na važnost suzbijanja prevara i utaja s PDV-om, poreski jaz odražava i razne doskočice u izbegavanju poreza, administrativnu neefikasnost, kao i gubitke PDV-a usled stečajeva i nesolventnosti.

U EK računaju i da će učinci pandemije zbog promena u poreskim režimima i strukturama ekonomijama u pogledu trenda jaza PDV-a biti negativni, ali to će se pokazati tek u izvještaju 2022. No, ono što u zadnjem u najmanju ruku iznenađuje su, kako piše Poslovni dnevnik, pokazatelji za Hrvatsku.

Ispada da je Hrvatska šampion EU u “hvatanju” PDV-a. Brojke kažu da je hrvatskim poreskim tielima izmaklo samo 77 miliona eura ili 580 miliona kuna od očekivanih 55,6 milijardi kuna procenjene ukupne poreske obaveze za PDV u 2019.

To implicira poreski jaz od samo jedan odsto, dok je prosek na nivou Unije nešto ispod devet.

Petorku s najmanjim jazom čine još Švedska s 1,4 posto, Finska s 2,9 i Nizozemska sa 4,4 posto, ali i Kipar (2,7 posto). Najveći je u Rumuniji, čak 35%, a visokih 25% je i u Grčkoj.

U apsolutnim iznosima najviše PDV-a izmakne Italiji, više od 30 milijardi evra.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar