Home VestiEkonomija Finansijski i statistički izveštaj u 2022. godini predaje se u istom roku, do 30. marta

Finansijski i statistički izveštaj u 2022. godini predaje se u istom roku, do 30. marta

by bifadmin

Svi obveznici podnošenja finansijskih izveštaja sledeće godine moraju da podnesu izveštaje u izmenjenoj formi i u promenjenim rokovima, a finansijski i statistički izveštaj se sada predaju u istom roku, do 30. marta, izjavio je nedavno direktor Agencije za privredne reistre (APR) Milan Lučić.

Lučić je za TV Tanjug rekao da je izmenama Zakona o računovodstvu i forma samih izveštaja značajno promenjena i da je potrebno je da se svi što pre upute u tu problematiku i ne čekaju trenutak pred poslednje rokove.

Direktor APR-a je govoreće o fantomskih firmama, pojasnio da se u suštini radi o registrovanju lažne, odnosno fiktivne adrese tog privrednog subjekta, što dovodi do raznih problema u praksi.
Izmenama Zakona o privrednim društvima uvedena je i hitna sudska zaštita oštećene strane, naveo je Lučić i objasnio da u praksi to znači da svako ko je oštećen može kroz tužbu koju podnosi sudu da traži brisanje fiktivne adrese.

– Sud po hitnom postupku mora da donese presudu i tu presudu po službenoj dužnosti dostavlja Agenciji za privredne registre, koja tu adresu briše i nalaže tom privrednom subjektu da u roku od 30 dana otkloni nedostatak i registruje novu adresu, Ukoliko to ne uradi u roku od 30 dana, mi taj privredni subjekt stavljamo u proces likvidacije – naglasio je direktor APR-a.

Izvor: Blic/Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar