Home VestiEkonomija Kopači „izrudarili“ 90 odsto raspoloživih bitkoina

Kopači „izrudarili“ 90 odsto raspoloživih bitkoina

by bifadmin

Kopači kriptovaluta do sada su „izrudarili“ 90 odsto raspoloživih bitkoina, odnosno 18,89 miliona od mogućih 21 milion

Prvi bitkoin „iskopan“ je u januaru 2009. godine, a stručnjaci procenjuju da će poslednji biti izrudaren 2140. godine, piše Blokčejn, a prenosi RT.

Cena bitkoina u poslednjih 12 godina drastično se menjala. Na početku, jedan bitkoin je vredeo 0,1 dolar. U decembru 2012, kada je „iskopano“ 50 odsto raspoloživih bitkoina, njegova cena je bila 7,5 dolara.

Poslednja cena koju je dostigao bila je 48.746 dolara , što je pad od 28 odsto od najviše vrednosti, 69.000 dolara, koja je dostignuta ranije ove godine.

Proces kreiranja bitkoina, poznat kao rudarenje ili „iskopavanje“, izvodi se uz pomoć sofisticirane računarske opreme koja rešava na milione ekstremno kompleksnih zadataka, a kao „nagradu“ dobija „novčić“ bitkoin.
Za svaki blok koji uspeju da izrudare, tragači trenutno dobijaju 6,25 bitkoina, a procena je da će to pasti na 3,125 u naredne dve godine.

Međutim, ne očekuje se da svih 21 milion bitkoina bude dostupno slobodnom tržištu. Oko 3,7 miliona bitkoina je „nestalo“ iz različitih razloga, uključujući gubitak privatnih ključeva za novčanike kriptovaluta ili smrt vlasnika. Navodno milion bitkoina u svom vlasništvu drži i misteriozni kreator te kriptovalute poznat po pseudonimu Satoši Nakamoto.

Izvor : Večernje novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar