Home VestiEkonomija Novost na tržištu nekretnina: Apartmani za rad

Novost na tržištu nekretnina: Apartmani za rad

by bifadmin

U moru namena koje možemo pripisati stanovima za izdavanje, našao se i jedan novi trend na tržištu, koji je zaživeo upravo zbog pandemije i karantina. Prelazak na masovniji rad od kuće bio je okidač za formiranje drugačije kategorije u svetu nekretnina, a to su apartmani za rad, piše Sputnik.

Pošto je ove godine postalo očigledno da će se kod mnogih radnika, tj. u brojnim kompanijama – rad na daljinu zadržati kao trajno rešenje, tako je nastala i potreba za pronalaženjem idealnog mesta za rad (po mogućstvu blizu kuće).

Kao rešenje se nude – apartmani za rad. Takozvani poslovni apartmani mogu biti dobro rešenje i za one kojima je potreban prostor za rad ali i rentijerima stanova, jer u njih nisu potrebna ulaganja kao u nekretninu za stanovanje. Primera radi, umesto moderne kuhinje, sa velikim, klasičnim elementima – dovoljno je nabaviti, recimo, indukcionu ringlu, mali frižider, mikrotalasnu rernu.

Što se tiče samog izdavanja, ovi stanovi se tretiraju različito od stambenih. Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, ovakav tip apartmana izdaje se kao nezavisna kategorija u prometu nepokretnosti.

S pravne strane, takođe treba napraviti rez u smislu da se ovakav tip stana ne može finansirati iz sredstava stambenog kredita, te uključuje skuplje komunalije i veći porez. Tretiraju se kao „poslovni prostor“, te ne podrazumevaju ni povraćaj PDV-a, kao što je slučaj s kupovinom prvog stana, piše „Biznis telegraf“.

Izvor: Sputnik

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar