Home VestiPolitika i društvo U Evropi je najviše zaraženih među decom

U Evropi je najviše zaraženih među decom

by bifadmin

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se u Evropi korona virusom najviše zaražavaju deca starosti od pet do 14 godina.

Da podsetimo, Stari kontinent drži primat u stopi vakcinisanosti, budući da je na njemu većina država vakcinisala više od polovine stanovništva, a ima i onih koje su prešle procenat od 90 odsto imunizovanih građana. Statistika za zemlje Evropske unije pokazuje da je u njima 82 odsto odrasle populacije vakcinisano, dok neke jugoistočne zemlje, poput naše, značajno zaostaju po ovom pitanju.

Nedavno je u EU započeto sa vakcinacijom dece uzrasta od pet do 15 godina, ali interesovanje je još malo, delom zbog nepoverenja u vakcine a delom i zato što vlada opšte mišljenje da deca lakše prebole Kovid-19 od odraslih.

U javnosti se često pominje nametanje obavezne vakcinacije, ali mnogi misle da bi to bio pogrešan potez. I sam direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, dr Hans Kluge, rekao je da uvođenje obavezne vakcinacije treba da bude poslednja mera, ukoliko se sve druge mogućnosti iscrpe. Dodao je da, iako je na Starom kontinentu otkriveno 432 slučaja zaraženih novim sojem, delta varijanta je ovde i dalje najdominantnija i da je zato sada procentualno manje smrti nego u prethodnim talasima – jer vakcine sprečavaju teže oblike bolesti. Bar kada je delta u pitanju, dok se za omikron još ne zna.

Evropa je inače u poslednjih nekoliko nedelja globalni epicentar zaraze. U ukupnom broju zaraženih u svetu njen udeo je 70 odsto.

Zbog velikog broja zaražene dece, Kluge savetuje evropskim zemljama da preduzmu sve mere za sprečavanje širenja zaraze u školama. Jer, iako deca lakše podnose ovu bolest, ona je mogu širiti na svoje roditelje i starije članove porodice.

Izvor: Medical Xpress

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar