Home VestiEkonomija Odlična godina za tržište kapitala

Odlična godina za tržište kapitala

by bifadmin

Godina na izmaku bila je odlična za tržišta kapitala širom sveta, saglasni su analitičari.

Iza nas je godina oporavka, obiležena delimičnim oporavkom potražnje i rastućim korporativnim profitom i cenama deonica. Sada se suočavamo s problemima ograničene globalne ponude, što uzrokuje rast cena. Možemo očekivati da će se ovi problemi protegnuti u sledeću godinu.

Uprkos rastu cena i pojavi novih verzija koronavirusa, deonice ostaju zanimljiva investicioka klasa za sledeću godinu, budući da korporativni profiti nastavljaju jačati, a centralne banke verojatno će postupno podizati kamatne stope.

Uz veću inflaciju i niže kamate, možemo očekivati nastavak negativnih realnih kamatnih stopa i sledeće godine, što će i dalje imati pozitivne cenovne učinke na burzama.

Ovogodišnji veliki posao je sjajan. Američke kompanije s indeksom S & P500 zabiležile su rast prihoda od 17 odsto i rast dobiti od 40 odsto u trećem kvartalu ove godine. U četvrtom kvartalu ove godine očekuje se rast agregata za 18% i zarada od 25%. No, s povratom korporativne dobiti, berze više nesu toliko precenjene.

Za nemački DAX indeks, odnos P / E ove je godine pao sa 70 na 15. Ovaj nivo je uporediv s DAX-ovim P / E odnosom za veći dio 2018. godine, pri čemu DAX ima prinos od dividende od oko 2,8%.

Poređenja radi, slovenački SBITOP indeks još jeftiniji s odnosom P/E ispod osam i trenutno se može pohvaliti prinosom od dividende od 4,2%. U trećem kvartalu, kompanije iz SBITOP indeksa zabilježile su rast dobiti od 53% u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor Ilirika/SEEbiz

Foto Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar