Home VestiEkonomija Omikron napada i industriju skijanja

Omikron napada i industriju skijanja

by bifadmin

Taman kada je izgledalo da će evropska industrija skijanja, vredna 34 milijarde evra, napokon imati jednu dobru sezonu, pojavio se omikron. Države su počele sa uvođenjem novih ograničenja i zatvaranja, i sada je pitanje kako će hoteli i ostale uslužne delatnosti preživeti ovu zimu.

Samo nekoliko nedelje pre početka tromesečne sezone skijanja, u Evropi se pojavio omikron, novi soj korona virusa koji se veoma brzo širi. Države kroz koje se prostiru Alpi, inače jedna od najpopularnijih destinacija za skijanje, uvele su različitita ograničenja. Sve te zemlje koje imaju razvijen zimski turizam, dakle Francuska, Italija, Švajcarska, Nemačka, Austrija i Slovenija, propisale su nove mere za sprečavanje širenja zaraze.

Međutim, te mere podložne su promenama u zavisnosti od poboljšanja ili pogoršanja epidemiološke situacije. Baš zbog toga građani imaju veliki problem prilikom planiranja zimskog odmora, jer ne znaju kakva će ih situacija sačekati na omiljenim destinacijama.

“Primera radi, pre dve nedelje Švajcarska je zatvorila svoju granicu za Britance, a sada je to izmenjeno. Neke zemlje se zaključavaju a neke, poput Austrije, izlaze iz lokdauna. Ali, najgore od svega je što je sve ovo podložno novim promenama”, kaže Lorent Vanat, konsultant u oblasti industrije skijanja.

Kako isplanirati zimovanje?

Za sada deluje da će građani koji poseduju sertifikat o vakcinaciji ipak moći da skijaju, bar u onim zemljama koje nisu “pod ključem”. Možda će pak morati da se odreknu nekih drugih aktivnosti kao što je večernji provod ili da provode više vremena čekajući na određene aktivnosti, ako se na primer uvedu ograničenja koliko ljudi može da stane u lift za skijaše.

Prema najcrnjem scenariju, ukoliko se epidemiološka situacija baš značajno pogorša, u nekim zemljama, poput Italije, i skijališta bi mogla biti zatvorena.

Svega ovoga su svesni i sami turisti, pa hotelijeri iz ovih zemalja kažu da već beleže rast otkazivanja rezervacija. Zato nade polažu u last minute aranžmane kojih, takođe, nema nešto mnogo.

Izvor: Fortune

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar