Home VestiIT i nauka SZO: Omikron je zabrinjavajuća varijanta jer se veoma brzo širi

SZO: Omikron je zabrinjavajuća varijanta jer se veoma brzo širi

by bifadmin

Novi soj korona virusa poznat kao omikron širi se do sada neviđenom brzinom, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, i dodala da postoji velika mogućnost da će bolnice širom sveta opet biti prebukirane. Još uvek nema zvanične potvrde da ovaj soj izaziva blažu kliničku sliku, mada je jedan in vivo eksperiment dokazao da se omikron sporije multiplikuje u plućima od delta soja. 

Ovaj soj trenutno je otkriven u 77 zemalja sveta, a sumnja se da ga ima u skoro svim ali da još nije svuda izolovan. Omikron je podstakao novi talas zaraze čak i u zemljama sa velikim procentom vakcinisanih poput Velike Britanije. Ova zemlja naime beleži najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije iako joj je skoro 70 odsto populacije vakcinisano.

Stručnjaci koji su dolazili u susret sa ovim sojem izjavljivali su da on izaziva lakšu kliničku sliku ali naučnici iz SZO upozoravaju da ne treba olako shvatati ovaj virus. Kako oni kažu, broj zaraženih omikronom u Južnoj Africi čije stanje je praćeno je premali da bi se mogli donositi bilo kakvi zaključci, a osim toga nema podataka ni da li su ti ljudi već preležali Kovid-19 pa su bolje pripremljeni na njega.

Blaža klinička slika

Eksperti sa LKS Medicinskog fakulteta u Hong Kongu sproveli su in vivo studiju i dokazali da omikron lakše dospeva u ljudske bronhije i da se u njima 70 puta brže multiplikuje od delta soja, ali ovo ne važi i za pluća. U plućima se, s druge strane, reprodukuje 10 puta manje nego prethodni soj. Drugim rečima, ovi naučnici tvrde da ćete se omikronom mnogo lakše zaraziti ali da je manja mogućnost da razvijete opasnu upalu pluća. No, to je tek prvo istraživanje ove vrste i treba imati u vidu da je eksperiment rađen na ljudskom tkivu u laboratorijskim uslovima. Dakle, tek treba da se otkrije kako sve ovo funkcioniše u stvarnom životu, a to će biti učinjeno kroz kliničke studije.

Međutim, čak i ako se ispostavi da je istina da omikron izaziva blaže oboljenje, postoji opravdana bojazan da će zbog velikog broja zaraženih bolnice opet biti krcate i da neće svi, ni kovid ni drugi pacijenti, moći da dobiju adekvatnu zdravstvenu negu. Takođe, postoji mogućnost da će i među vakcinisanima biti više zaraženih jer ovaj soj uspeva da zaobiđe odbranu koju nude vakcine, posebno one bazirane na S proteinu.

Izvor: CNN, LKS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar