Home VestiEkonomija Pančevo ima najviše ulaganja u prerađivačku industriju u celoj Srbiji

Pančevo ima najviše ulaganja u prerađivačku industriju u celoj Srbiji

by bifadmin

Pančevo je tokom poslednjih deset godina zabeležilo najveća ulaganja u prerađivačku industriju, Novi Sad ima više ovakvih investicija po stanovniku nego Beograd, a Niš je uporediv sa Pećincima. U prethodnoj deceniji čak 64 opštine u Srbiji su imale manje od milion evra investicija godišnje u prerađivačku industriju, ili ih nisu imale uopšte.

Ulaganja u osnovna sredstva u domaćoj prerađivačkoj industriji iznosila su 13,7 milijardi evra u prethodnoj deceniji, odnosno prosečno 1,37 milijardi evra godišnje. Najveća godišnja vrednost ulaganja od 1,8 milijardi evra zabeležena je 2012. godine, kada je počeo da radi Fijat u Kragujevcu. Nakon toga, najviše je uloženo u prerađivačku industriju upravo u pandemijskoj 2020. godini, kada je vrednost investicija dostigla 1,7 milijardi evra, piše ekonomista Miroslav Zdravković na portalu makroekonomija.org.

Investicije na severu Srbije tokom poslednjih deset godina iznosile su 7,1 milijardu evra, nešto više u odnosu na jug, gde je ukupno uloženo 6,6 milijardi evra. Najveću vrednost investicija u posmatranom periodu imala je Vojvodina, 5,7 milijardi evra, ispred Šumadije i zapadne Srbije sa 4,3 milijarde. Slede južna i istočna Srbija sa 2,2 milijarde, dok je Beogradski okrug na začelju, sa 1,4 milijardi evra.

Ovakva pozicija Beogradskog okruga proizilazi iz činjenice da glavni grad izrazito prednjači po ulaganjima u usluge, dok investicije u industriju služe za podsticanje regionalnog razvoja u ostatku Srbije, objašnjava Zdravković.

Niš uporediv sa Pećincima

Posmatrano prema gradovima, najveću vrednost investicija u prerađivačkoj industriji u desetogodišnjem periodu imalo je Pančevo (1.475 miliona evra), ispred Kragujevca, Novog Sada, Pirota, Kruševca i Smedereva, dok je na sedmom mestu jedna beogradska opština – Zemun.

Premda je Beograd tokom poslednjih deset godina imao ulaganja u prerađivačku industriju u visini od 1.394 miliona evra, a Novi Sad 868 miliona evra, vojvođanska prestonica je imala veća ulaganja po stanovniku nego Beograd. Niš, treći grad po veličini i nekada veliki industrijski centar u Srbiji, sa ulaganjima od 179 miliona evra u protekloj deceniji je tek na 19. mestu, uporediv sa Pećincima (174 miliona evra).

Gde je malo ljudi, malo je i ulaganja

Najveća ulaganja je imala Južnobanatska oblast (1,8 milijardi evra), a najmanja beleže oblasti južno od Beograda, Zaječarska, Raška, Braničevska, Toplička, Pčinjska i Borska oblast, sve sa manje od 200 miliona evra investicija.
U prethodnoj deceniji čak 64 opštine u Srbiji su imale manje od jednog miliona evra investicija godišnje u prerađivačku industriju, ili ih nisu imale uopšte. Većina ovih opština ima manje od 30.000 stanovnika i veliki demografski pad, „čiju dubinu ćemo saznati nakon popisa stanovništva sledeće godine“, komentariše Zdravković.

Rekovac, Sopot, Gadžin Han i Trgovište su u posmatranom periodu imali ulaganja manja od 100.000 evra, dok Ražanj, Crna Trava, Medveđa i Sokobanja nisu imali investicije u prerađivačku industriju.

Izvor: makroekonomija.org

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar