Home VestiEkonomija Poljska je deveti svetski i četvrti izvoznik igračaka u EU

Poljska je deveti svetski i četvrti izvoznik igračaka u EU

by bifadmin

Poljska je u poslednjih pet godina udvostručila izvoz igračaka na 807,8 miliona evra, dospevši ne deveto mesto u svetu i na četvrto u Evropskoj uniji, saopštio je Poljski ekonomski institut. Očekuje sa da će ove godina biti rekordna, jer je izvoz igračaka zaključno sa oktobrom već premašio 764 miliona evra. Poljska je i treći najveći svetski izvoznik „digitalnih“ igračaka, sa izvozom od skoro 1,4 milijarde evra.

Poljska je na devetom mestu u svetu po izvozu klasičnih igračaka sa udelom od 1,7 odsto na globalnom tržištu, i na četvrtom mestu u Evropskoj uniji, ispred Češke, Nemačke i Holandije, saopštio je Poljski ekonomski institut (PIE).
Poljska najviše proizvodi komplete igračaka za gradnju, mekane igračke, slagalice od drveta i drugih materijala, različite vrste autića i lutke. Pored domaćih, Poljska izvozi i igračke strane proizvodnje jer uporedo sa izvozom raste i uvoz, pa se deo uvezenih igračaka dalje prodaje na drugim tržištima.

Uprkos pandemiji, izvoz igračaka iz Poljske je bio rekordan prošle godine, sa vrednošću koja je dostigla 807,8 miliona evra. To je rast od 17,2 odsto, odnosno za 118,3 miliona evra više nego u 2019. i više nego duplo u poređenju sa 2015. godinom, navodi analitičari Poljskog ekonomskog instituta u svom izveštaju.

Prema njihovim procenama, izvoz klasičnih igračaka će ove godine premašiti prošlogodišnji rekord. Na to ukazuju podaci da je tokom deset meseci ove godine Poljska izvezla igračaka u vrednosti od 764,5 miliona evra, što predstavlja povećanje od 26,7 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. godine „U eri sveprisutne elektronike, računara, tableta i pametnih telefona, ovaj rezultat treba smatrati velikim uspehom“, ocenjuje se u izveštaju.

Treći u svetu po izvozu „digitalnih“ igračaka

U periodu od januara do oktobra ove godine, poljske igračke su stigle u 138 zemalja na svim kontinentima. Ipak, ubedljivo najveće izvozno tržište je Evropska unija, gde je Poljska plasirala čak 87 odsto izvezenih igračaka. Najveći kupac je Nemačka, sa udelom od 40 odsto, slede Češka (10,8 odsto) i Mađarska (5,9 odsto), a potom Francuska i Austrija sa udelima nešto većim od četiri odsto. Najveći kupci poljskih igračaka izvan Evropske unije su SAD, Velika Britanija i Rusija.

Autori izveštaja navode da pored klasičnih igračaka, Poljska je važan izvoznik i „digitalnih“ igračaka, odnosno konzola i opreme za igre. U 2020. godini Poljska je bila treći najveći svetski izvoznik takvih proizvoda posle Kine i Japana, sa udelom od 7 odsto na globalnom tržištu. Vrednost poljskog izvoza konzola i opreme za igre u 2020. godini iznosila je skoro 1,4 milijarde evra, što je preko petine više u odnosu na 2019. godinu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar