Home VestiPolitika i društvo Privatnik u Banjaluci ukrao trotoar i naplaćivao parkiranje

Privatnik u Banjaluci ukrao trotoar i naplaćivao parkiranje

by bifadmin

Poznati banjalučki motel „Golden Card“ zauzeo je trotoar, ogradio ga stubićima i pretvorio ga u privatni parking koji je potom vozačima naplaćivao, piše portal Capital.ba.

Pošto vlasnici motela nisu imali građevinsku dozvolu za ovaj parking vršili su pritisak na novu gradsku administraciju, pa su inspekcijski organi izašli na teren, te je trotoar jedne noći oslobođen.

Međutim, nelegalni parking za koji postoji rešenje o rušenju i dalje se koristi i naplaćuje. Oni koji su ga napravili rušenje odgađaju postupkom legalizacije koji su pokrenuli pre dve godine, a koji je još u toku.

Ono na šta meštani sumnjaju, a što potkrepljuju obimnom dokumentacijom koju su prikupili, jeste to da porodica Arežina, u čijem je vlasništvu „Golden Card“, ima jake veze u Gradskoj upravi, koja im toleriše brojna kršenja zakona.

Njihovu sumnju podgreva i to što su iz gradskih arhiva misteriozno nestali spisi koji bi to mogli dokazati.

Podaci do kojih je portal Capital došao pokazuju kako je malo toga što su Arežine radile bilo u skladu sa zakonom.

Kako je „ukraden“ trotoar?

Nakon što je 2015. godine izgrađena ulica Dragana Bubića, pešaci su se mogli kretati samo levom stranom koja je imala trotoar. Na desnoj strani nije bilo staze za pešake. Onaj ko je planirao da ide tom stanom sapleo bi se o metalne stubiće kojima je omeđen ranije izgrađen parking u vlasništvu firme „Golden Card“.

Ovo je zasmetalo meštanima koji su se udružili i krenuli u svojevrsnu istragu tokom koje su kroz dokumentaciju otkrili da je i na desnoj strani trebalo da se nalazi trotoar širine jednog i po metra, ali on jednostavno nikada nije napravljen.

Tačnije, kada se pogledaju regulacioni plan i UT uslovi, trotoar je uplanjen, ali stanje na terenu pokazuje nešto sasvim drugo, a to je da se tamo gde bi trebao biti trotoar nalazi – parking.

Propust je, kako se ispostavilo, napravio izvođač radova koji je gradio ulicu, a kada su videli koja je firma u pitanju mnogima je bilo jasno da se ništa nije desilo slučajno.

Grad je te 2015. godine posao povjerio firmi „Miloš impeks“ koja je takođe bila u vlasništvu porodice Arežina, a koja je kasnije pripojena „Golden Cardu“ i pravno prestala da postoji.

Prema prostorno-planskoj dokumentaciji njihov zadatak je bio da izgrade saobraćajnicu širine 5,5 metara plus trotoare na obe strane široke po jedan i po metar. Međutim, oni su napravili trotoar samo sa leve strane, ali na drugoj nisu uradili ništa.

No, kako građani nisu želeli da odustanu od “isterivanja pravde” odnosno pošto su nastavili da istražuju i obaveštavaju javnost o svom problemu, “Golden Card” je angažovao radnike koji su isekli stubiće i pomerili ih za širinu trotoara prema parkingu, čime su formirali prostor za kretanje pešaka.

Dejan Tovilović

Ceo tekst sa pratećim fotografijama možete pročitati na sajtu Capital.ba

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar