Home VestiIT i nauka Omikron za sada ima blaže simptome

Omikron za sada ima blaže simptome

by bifadmin

Svi dosadašnji slučajevi zaraze omikron virusom u Evropi imaju blage simptome, saopštio je Evropski centar za kontrolu bolesti. Ipak, ovo je samo jedno zapažanje zasnovano na malom broju novozaraženih – još uvek se malo zna o ovom soju, načinu njegovog uticaja na različite starosne grupe ali i o njegovoj zaraznosti, i zato se ne treba opuštati.

Iako kliničke slike obolelih na Starom kontinentu nisu teške, stručnjaci kažu da je još uvek nedovoljno ljudi zaraženo da bi se moglo sa sigurnošću tvrditi da je ovaj soj manje opasan od delte. Naime, u 11 evropskih zemalja otkriveno je 44 zaraženih. Pretpostavlja se da ih je i više ali za to trenutno nema dokaza. Većina zaraženih je putovala u afričke zemlje ili bar bila u njima u tranzitu. Sačuvani testovi od 19. i 23. novembra pokazuju da je novi soj bio prisutan u Evropi još pre nego što su ga izolovali južnoafrički naučnici.

Dobra vest je da sve 44 osobe za sada imaju blage simptome ili ih uopšte i nemaju. Ista je situacija bila i u Južnoj Africi, bar prema rečima jedne od tamošnjih doktorki koja je lečila tridesetak zaraženih omikronom. Međutim, njeni pacijenti su uglavnom bili mlađi od 40 godina, što znači da je u pitanju populacija koja i inače nema tešku kliničku sliku usled oboljevanja.

Ipak, sve su ovo samo zapažanja lekara a ne rezultati studije sprovedene na reprezentativnom uzorku u kojem su zastupljene sve starosne populacije.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar