Home VestiEkonomija Prodaja šampanjca ove godine beleži novi rekord

Prodaja šampanjca ove godine beleži novi rekord

by bifadmin

Francuski proizvođači šampanjca u 2021. će zabeležiti rekordnu godišnju prodaju koja bi trebalo da dostigne 5,5 milijardi evra.

Prethodni rekord oborili su pre dve godine, kada smo bezbrižni, ne sluteći šta nam budućnost donosi, dočekivali 2020. godinu. Tada su prodali šampanjca u vrednosti od pet milijardi evra.

Međutim, otkako je počela pandemija malo ko je imao razloga za slavlje. Ipak, i ove godine je rasla prodaja šampanjca, bar prema podacima koje je objavio Žan-Mari Barijer, predsednik udruženja proizvođača ovog pića. Takođe je porasla i cena šampanjca, kao i skupih vina generalno.

Barijer je naglasio da bi prodajni rezultati možda bili i bolji da nije bilo poteškoća sa transportom i nabavkom sirovina. Međutim, ni ovako proizvođači penušavog vina nemaju razloga za brigu. Već u novembru su se u Francuskoj osećale nestašice šampanjca, a praznici tada još nisu bili ni blizu. Sada će morati da vade šampanjac iz rezervi kako bi zadovoljili pažnju samo u svojoj zemlji, ali treba imati u vidu da ona raste i u ostatku sveta.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar