Home VestiEkonomija Raste tražnja za stambenim kreditima

Raste tražnja za stambenim kreditima

by bifadmin

Na ime stambenih kredita građani Srbije su se za godinu zadužili kod banaka više od 74 milijarde dinara, ili svaki dan u proseku oko 200.000 dinara. U ukupnoj zaduženosti stanovništva po svim pozajmicama, stambeni krediti čine više od 40 procenata, pišu Večernje novosti.

Krajem septembra preostali dug građana po stambenim kreditima iznosio je 532 milijarde dinara, što je 16,2 procenta više nego u istom periodu prošle godine. Ukupan broj stambenih kredita, prema podatku Udruženja banaka Srbije, premašio je brojku od 140.000. I ostatak tržišta nekretnina beleži rast – obim sredstava u ovom segmentu u trećem kvartalu 2021. godine bio je 27 odsto veći nego godinu dana ranije.

Kako u NBS kažu skok stambenih kredita od polovine prethodne godine beleži dvocifrene međugodišnje stope rasta. Dok je pre deset godina zajam za kvadrate godišnje rastao 7,4 odsto, ovog oktobra je zabeležen skok od 16,8 procenta.

“Prirast od ovih pozajmica je znatno veći i u odnosu na 2019. godinu, ali treba imati u vidu da je te godine, u periodu april-jul, deo ovih kredita otpisan u procesu konverzije kredita indeksiranih u švajcarskim francima u kredite u evrima”, objašnjavaju u NBS i dodaju da na pozitivne trendove na tržištu stambenih kredita ukazuju i rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti.

Povoljniji uslovi kreditiranja

Uslovi uzimanja stambenih kredita, kako kažu, znatno su povoljniji u odnosu na 2011. godinu zahvaljujući ublažavanju monetarne politike NBS za dinarske kredite i Evropske centralne banke za devizno indeksirane. Na povoljnije uslove zaduživanja odrazili su se, vele, i pad premije rizika zemlje i povećanje kreditnog rejtinga.

Prema rečima sagovornika Novosti, kamatne stope na stambene evroindeksirane kredite su više nego prepolovljene u odnosu na 2011. godinu, kada su u proseku iznosile šest odsto. Prošlog meseca ovi stambeni krediti odobravani su po prosečnoj stopi od 2,6 odsto, što je gotovo najniži nivo kamatnih stopa na ovu vrstu kredita do sada.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar