Home VestiEkonomija Tankeri sa gasom menjaju pravac zbog cene

Tankeri sa gasom menjaju pravac zbog cene

by bifadmin

Tankeri puni tečnog prirodnog gasa koji su plovili ka Aziji promenili su pravac i idu ka Evropi, gde cena gasa pobija rekorde, piše Financial Times.

-Brodovi na polovini puta menjaju pravac radi snabdevanja evropskih potrošača koji su spremni da plate više, pošto su cene tamo postavile nove rekorde, piše list.

Vrednost kota poslednjih dana naglo je porasla i juče postavila novi rekord – 2190,4 dolara za hiljadu kubnih metara.

-Evropsko tržište gasa je izašlo ispod kontrole, rekao je listu direktor odeljenja gasne kompanije Platts Kjaran Rou (Ciaran Roe).
Po njegovim rečima, to dovodi do rasta potražnje zbog čega tankeri i menjaju pravac transporta gasa. Razlika između vrednosti gasa na evropskom i azijskom tržištu je sada maksimalna: prema podacima kompanije Platts, spotovi isporuka u Evropu se ocenjuju na oko 48,5 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTE) u poređenju sa 41 dolar u Aziji.

-Transport gasa uključuje preusmeravanje američkih brodova sa tečnim prirodnim gasom koji su se kretali u Aziju, u evropske luke i prvu partiju australijskog tečnog prirodnog gasa u Evropu više nego za poslednjih deset godina, ukazao je analitičar konsalting kompanije ICIS, koji prati tankere sa tečnim gasom Aleks Frouli.

Po njegovim rečima, koje navodi Financial Times, Royal Dutch Shell koji je potpisao ugovor sa terminalom za tečni gas Pampa Melchorita u Peruu, preusmerio je peruanski gas u Veliku Britaniju, prvi put od 2019. godine. Od kraja oktobra tamo su isporučili sedam takvih tereta. Na kraju, kako se očekuju izvori lista, do kraja godine u Evropu će stići 15-20 tankera više nego obično, i isto toliko u januaru.

Izvor: Novosti online

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar