Home VestiEkonomija Više od četvrtine BDP-a Evropske Unije proizvela Nemačka

Više od četvrtine BDP-a Evropske Unije proizvela Nemačka

by bifadmin

Bruto domaći proizvod (BDP) u Evropskoj uniji u 2020. godini iznosio je oko 13.400 milijardi eura po tekućim cenama, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

– U realnim uslovima, BDP Evropske unije prošle godine je bio 7,6 odsto veći od nivoa od pre jedne decenije. Međutim, realni BDP bio je 5,9 procenata niži od svog nivoa u 2019. godini. To je bio prvi pad BDP-a Evropske unije od 2009. godine, kada je opao za 4,3 odsto u odnosu na 2008. godinu, navodi se u izveštaju Eurostata.

Naglašeno je da je smanjenje ekonomske aktivnosti, a samim tim i BDP-a, u skladu sa ograničenjima koja su primenjena 2020. godine kako bi se usporilo širenje bolesti Covid-19.

Podaci pokazuju i da je u 2020. godini nešto više od četvrtine BDP-a Unije proizvela Nemačka (25,1 procenat), zatim Francuska (17,2 odsto) i Italija (12,3 procenta), ispred Španije (8,4 odsto) i Holandije (šest procenata).

Sa druge strane, deset država članica EU doprinelo je manje od jedan odsto ukupnom BDP-u. Takav je slučaj sa Maltom, koja je imala najniži udio u BDP-u EU od 0,1 procenat, a potom slede Estonija, Kipar i Letonija (sve po 0,2 odsto), zatim Hrvatska, Litvanija i Slovenija (sve po 0,4 procenta), Bugarska i Luksemburg (obe po 0,5 odsto) i Slovačka (0,7 procenata).

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar