Home VestiEkonomija Britanci će struju plaćati 50% više, u Hrvatskoj gas skuplji do 70 odsto

Britanci će struju plaćati 50% više, u Hrvatskoj gas skuplji do 70 odsto

by bifadmin

Pominje se smanjenje PDV-a, kao strategija za ublažavanje udara, ali generalni sekretar Ministarstva finansija Velike Britanije nije uveren da je to prava ideja

Računi za električnu energiju u Velikoj Britaniji trebalo bi da skoče za oko 50 posto u aprilu, a opoziciona Laburistička partija smatra da bi smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) moglo da pomogne da se ublaži taj udar.

Generalni sekretar Ministarstva finansija, Sajmon Klark, kaže, međutim, da vlada ne veruje kako je smanjenje PDV-a potrošačima na računima za struju pravi način da se pomogne domaćinstvima da prebrode krizu s troškovima života, izveštava Rojters.

Klark je u gostovanju na televiziji BBC rekao da bi to bilo „prilično nedelotvorno sredstvo“, jer bi najveću korist imala najbogatija domaćinstvima koja imaju najviše račune za električnu energiju.

– U ovom trenutku nismo ubeđeni da je to ispravna intervencija – rekao je Klark o smanjenju PDV-a.
Osim toga, gas za domaćinstva u Hrvatskoj bi mogao da poskupi 70 posto.

Šef zagrebačke gradske plinare, Jeronim Tomas, izjavio je da će od vlade zavisiti u kojoj meri će cena gasa za domaćinstva porasti posle 1. aprila kada ističu mere zamrzavanja, te da je moguće da gas poskupi i do 70 posto, kako se spekuliše u javnosti.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar