Home VestiEkonomija Broj oglasa za posao porstao za 61 odsto u Srbiji

Broj oglasa za posao porstao za 61 odsto u Srbiji

by bifadmin

Broj oglasa za posao na portalu Infostud u prethodnoj godini porastao je za 61 odsto u odnosu na 2020. godinu. Najveće interesovanje bilo je za poslove u sektorima trgovine, administracije, transporta, ali i u IT sektoru. Podaci pokazuju i da postoji manjak radne snage.

„Broj oglasa za posao iznosio je preko 67 hiljada i to je rekord koji smo ostvarili prošle godine, ali ova godina krenula je solidno i mislim da ćemo uspeti da ispratimo trendove od prošle godine. U Srbiji je situacija manje više slična – trgovina i prodaja je oblast koja se najviše tražila i u godini za nama, potom IT, mašinstvo i transport. Pozicija prodavca je bila najtraženija i najponuđenija od strane poslodavaca, dalje tražile su se pozicije poput magacionera, vozača, komercijaliste…

Vozač i magacioner su se našli na top 5 listi najtraženijih zanimanja u smislu da su najtraženija bila od strane poslodavaca. S druge strane i kandidati su dosta konkurisali na te pozicije. Ove dve pozicije su specifične i po tome što su se našle i na listi deficitarnih zanimanja.

I dalje nemamo dovoljno kandidata da bi popunili sve oglase. Problem su godine i godine za nama, kako smo dolazili do ove velike deficitarnosti na koju smo upozoravali pre pet godina. Jedan od razloga sigurno jeste i odlazak velikog broja kadrova u inostranstvo. Drugi razlog je nedovoljna zainteresovanost mladih da se školuju za ova zanimanja koja ću navesti, a treći je taj što poslodavci ljude koji su već na tržištu teško motivušu da promene posao“, rekao je za N1 Miloš Turinski sa portala Infostud.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar