Home VestiEkonomija Da li će omikron biti blaži i prema svetskoj privredi?

Da li će omikron biti blaži i prema svetskoj privredi?

by bifadmin

Za omikron se za sada zna da daje blažu kliničku sliku kod zaraženih ljudi, ali pitanje je u kakvom će stanju ostaviti svetsku ekonomiju.

Posle završetka talasa zaraze koji je uzrokovalo širenje delta soja, MMF je podigao prognozu rasta svetske ekonomije za ovu godinu na 4,9 odsto. Međutim, kako kaže Kristalina Georgijeva, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, ova prognoza mogla bi uskoro biti revidirana na dole.

Ukoliko omikron uskoro doživi svoj vrhunac i brojke zaraženih počnu da padaju, možemo očekivati ekonomski oporavak u drugom kvartalu ove godine, tvrdi ona.

Zemlje sa manjim brojem vakcinisanih biće u ekonomski neizvesnijoj situaciji zbog većeg broja zaraženih, kao i neke države sa veoma strogim antikovid merama, poput Kine koja zaključava čitave gradove.

No, posle svakog talasa zaraze dolazi do talasa privrednog oporavka. Tako će biti i ovaj put, s tim što su okolnosti donekle izmenjene – inflacija u SAD i Evropi je dostigla decenijama neviđene nivoe zbog rasta cena energenata. To negativno utiče na potrošnju a samim tim i na poslovanje privrede. A najgore od svega je što se ne nazire kraj rasta cena delimično i zbog nestašica određene robe, koje je, opet, uzrokovala pandemija korona virusa.

Izvor: Times of Israel

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar