Home VestiEkonomija Kako je Tojota pretekla Dženeral Motors na američkom tržištu

Kako je Tojota pretekla Dženeral Motors na američkom tržištu

by bifadmin

Dženeral Motors je broj 1 prodavac automobila u SAD još od 1931. godine, međutim, nestašica čipova ih je skupo koštala…

Tojota je prvi put pretekla Dženeral Motors (GM), kao auto-kompanija sa najviše prodavanih vozila u SAD, po godišnjoj stopi prodaje, što je promena – uglavnom izazvana globalnim nedostatkom čipova.

Japanski proizvođač automobila, koji je decenijama radio na proširenju svog prisustva u SAD, nadmašio je GM za oko 114.000 vozila u 2021. Ukupna prodaja Tojote u Sjedinjenim Državama, od 2,3 miliona, porasla je za oko 10% u poređenju sa 2020, saopštila je kompanija u utorak.

Nasuprot tome, GM je prijavio pad od skoro 13% u rezultatima, sa ukupno 2,2 miliona prodatih vozila 2021. godine, pošto je nedostatak poluprovodnika uzeo značajn danak na proizvodne operacije kompanije i ostavio preprodavcima manje vozila za prodaju.

GM je, inače, bio broj 1 prodavac automobila u SAD još od 1931, prema podacima „Automotive News“.
Tojota je u velikoj meri imala koristi od odluke da skladišti čipove, koji se masovno koriste u auto-industriji, ali i u raznim drugim sferama. Ipak, rukovodioci Tojote ne vide prednost u odnosu na GM kao trajnu promenu.

– Da bude jasno, ovo nije naš cilj, niti ga smatramo održivim – rekao je Džek Holis, viši potpredsednik operacija u Severnoj Americi. Dodao je da „kompanija ne očekuje da u svom reklamiranju iskoristiti prednost nad Dženeral Motorsom“.

Portparol GM-a je odbio da komentariše prodaju kompanije u 2021. On je rekao da je taj div „dao prioritet svojim najprodavanijim proizvodima – velikim pikap kamionima i sportskim terenskim vozilima, i da očekuje rast prodaje ove godine, kako se nedostatak čipova bude smanjivao“.

Drugi strani proizvođači automobila takođe su napredovali u prodaji u SAD tokom 2021. godine, a treba pomenuti i da lokalna kompanija za e-vozila, Tesla, nastavlja da napreduje.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar