Home VestiEkonomija Deleze Srbija: Zaposlenima će zapravo biti povećana primanja

Deleze Srbija: Zaposlenima će zapravo biti povećana primanja

by bifadmin

Posle poziva na bojkot kupovine u Delezu koji je javnosti uputio jedan sindikat, ova kompanija objavila je da ne planira, niti je planirala, da smanjuje zarade svojim zaposlenima, već upravo suprotno – da ih povećava. 

Naime, nedavno je po društvenim mrežama počela da će se širi vest da će kasirima u kompaniji Delez Srbija od 1. januara ove godine zarade obračunavati u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, osnovnom školom.

Potom je sindikat „Sloga“ pozvao javnost na bojkot kupovine u prodavnicama belgijskog trgovinskog lanca, zbog smanjenja zarada u istom.

Međutim, u pitanju je zapravo bila izmena zahtevane minimalne stručne spreme za radnike na kasi. Kako je saopšteno iz ove kompanije, ta izmena “isključivo ima za cilj povećanje obima zaposlenosti i mogućnost prijave većeg broja kandidata na poziciju prodavca”.

Drugim rečima, ova kompanija će smanjiti zahtevane kvalifikacije kako bi privukla nove zaposlene za rad na trgovačkim pozicijama. Ta promena međutim neće uticati niti na zarade, niti na doprinose koji se plaćaju za penzijsko i invalidsko osiguranje, navodi se u saopštenju i dodaje da na promenu zarada u sistemu utiču promena nivoa odgovornosti ili promena pozicije zaposlenog. Iz belgijskog trgovinskog lanca dodali su i da će ove godine za 95 odsto njihovih zaposlenih primanja zapravo biti povećana.

Delez je istakao da je evaluacija radnog učinka i performansi koju je sprovela kompanija pokazala i da se 35 odsto kolega u maloprodaji dodatno ističe i njima je Aneksom regulisano još jedno povećanje zarade koje će nastupiti od 1. juna 2022. godine.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar