Home VestiEkonomija Kolike su razlike između tražene i prodajne cene nekretnina u Beogradu?

Kolike su razlike između tražene i prodajne cene nekretnina u Beogradu?

by bifadmin

Najveća razlika između cene u oglasima i one po kojoj se stvarno proda nekretnina u Beogradu je na Savskom vencu, gde se nekretnina u starogradnji proda i za 37 odsto nižu cenu od one koju je prodavac prvobitno tražio. Najmanje razlike su na Novom Beogradu, bilo da je reč o staroj ili novoj gradnji, navode u konsultantskoj kompaniji FinMedia Investments.

Mnogi učesnici na tržištu su svesni postojanja razlike između oglašene (tražene) i prodajne cene (iz kupoprodajnih ugovora) nekretnina na popularnim beogradskim lokacijama poput Starog grada, Vračara, Novog Beograda i opštine Savski venac. Međutim, većini deluje neverovatno podatak da u pojedinim opštinama ova razlika u cenama prevazilazi neverovatnih 37% u starogradnji.

Cenovna disproporcija u pomenutim vrednostima na popularnim beogradskim lokacijama izražava i realno stanje na tržištu kada govorimo o kupovnoj moći građana, ali takođe pokazuje cenu koju su kupci spremni da plate i prosečnu vrednost na kojoj se „pronađu” sa prodavcima nepokretnosti.

Šta nam govore pomenuti podaci ako pogledamo četiri najpopularnije gradske opštine i uporedimo cene aktivnih oglasa na sajtu „4zida.rs” sa ostvarenim cenama iz kupoprodajnih ugovora na istim lokacijama, prema dostupnim podacima Republičkog geodetskog zavoda?

Stari grad – starogradnja i novogradnja blizu u razlici

Kako govore podaci sajta, prosek cena oglašenih stanova u starogradnji u opštini Stari grad u Beogradu iznosi 2,704 €/m², dok je prosečna cena ostvarena na ovoj lokaciji na osnovu kupoprodajnih ugovora 2,247 €/m².

Razlika od 16.90% između prosečne tražene vrednosti i zvanično ostvarene prodajne cene prilikom potpisivanja ugovora je značajna, ali u novogradnji je ipak nešto manja i iznosi 14.65%.
Drugim rečima, stanovi u novogradnji oglašavaju se na ovoj opštini u prestonici za 3,077 €/m² u proseku, dok se na kraju ipak ključevi razmene za iznos od 2,626 €/m².

Vračar – razlika još drastičnija

Razlika u beogradskoj opštini Vračar je još drastičnija. Naime, stanovi u starogradnji oglašeni su u proseku za 2,492 €/m², ali se konačna cena u proseku zaustavi na 2,027 €/m² i to predstavlja razliku od 18.65%.

Novogradnja na Vračaru pokazuje izraženiji trend. Naime, novoizgrađene stambene jedinice se na Vračaru oglašavaju za 2,908 €/m², dok se ugovori najčešće potpisuju za cenu od 2,188 €/m².

Razlika u ceni u ovom slučaju između tražene u odnosu na kupoprodajnu jeste velikih 24.75%.

Novi Beograd – najmanja disproporcija

Najveća opština u prestonici, naravno, poseduje veliki raspon cena i stoga podatke na ovoj lokaciji moramo uzeti sa dozom rezerve.

Ipak, zanimljivo je reći da prodajne cene na Novom Beogradu najmanje odudaraju od traženih kada se uporede četiri opštine.

Starogradnja se na pomenutom sajtu oglašava za 1,973 €/m² kada pogledamo prosečnu vrednost, a finalni potpis se stavi na ugovor koji reflektuje u proseku cenu od 1,686 €/m². Razlika u tom slučaju je 14.54%.

Za nijansu blaža razlika između tražene i prodajne cene jeste u novoizgrađenim stanovima na Novom Beogradu, budući da je za njih prosečni traženi iznos 2,532 €/m². Ostvarena krajnja prodajna cena najčešće jeste 2,205 €/m², što je i dalje razlika u odnosu na traženu cenu od 12.91%.

Savski venac – šampion u disproporciji cena

Opština Savski venac je najdrastičniji primer razlike između prosečne oglašene i prosečne ostvarene cene stambenih jedinica.

Na području ove opštine prodavci starogradnje najčešće u proseku traže 2,873 €/m², dok su kupci u proseku spremni da plate 1,807 €/m² i na tom nivou se sklapaju kupoprodajni ugovori.

U ovom slučaju, razlika prosečne tražene i prodajne cene u starogradnji iznosi neverovatnih 37.10% i tome značajno doprinose projekti novogradnje poput „Beograda na vodi” koji podižu cenu okolnih stambenih jedinica, ali i apetite samih prodavaca za koje podaci govore da na kraju ipak ne budu ispunjeni.

Izvor: https://finmedia.rs/

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar