Home VestiPolitika i društvo Najveće i najbizarnije zaplene srpskih carinika u 2021. godini

Najveće i najbizarnije zaplene srpskih carinika u 2021. godini

by bifadmin

Krijumčari su iz godine u godinu sve kreativniji, pa tako natapaju garderobu kokainom ili kriju dragocenosti u fabričkim šupljinama vozila, ali iskusne carinike malo toga može da iznenadi. Za N1 oni su govorili o tome kakvu su sve krijumčarenu robu pronalazili prošle godine.

U Upravi carina ističu da postoji mnogo načina za prepoznavanje potencijalnog krijumčara, objašnjavajući da carinski službenici moraju biti i dobri psiholozi jer na raspolaganju imaju svega nekoliko trenutaka da odluče da li bi nekoga trebalo detaljno pregledati ili ne.

Napominju da je jedan od znakova za „alarm“ neobično ponašanje putnika, bilo da se radi o preteranoj nervozi ili pak isuviše prisnom i razdraganom pristupu.

Lista krijumčarene robe i načina na koji šverceri pokušavaju da je prenesu preko granice skoro da nema kraja, a u nastavku teksta donosimo pregled nekoliko najvećih, kao i najbizarnijih carinskih zaplena u 2021. godini.

Iz Ekvadora doneo kofer pun odeće natopljene kokainom

Carinici su 13. decembra, u saradnji sa policijom, na aerodromu “Nikola Tesla“ sprečili pokušaj jednog putnika da u zemlju uđe sa garderobom koju je prethodno natopio kokainom. Sumnja koju su tada izrazili carinici, potvrđena je nalazom policijskih forenzičara jer je utvrđeno da je uzorak uzet sa garderobe i kofera – pozitivan na kokain.

Naime, prtljag pomenutog putnika je izdvojen za kontrolu na skeneru koji se nalazi upravo u zelenom kontrolnom prolazu i kada je uređaj pokazao neobičnu boju garderobe zapakovane u kofer, carinici su odlučili da sprovedu detaljan pregled.

Čim je putnik otvorio kofer, osetio se jak miris kiseline, a sva garderoba koja se nalazila u prtljagu bila je vlažna i teža nego što je očekivano. Pritom, u koferu sem odeće nije bilo ničeg drugog, ni obuće, niti pribora za ličnu higijenu, iako je putnik rekao da dolazi iz Ekvadora gde je kod prijatelja boravio 13 dana. Na pitanje carinika zašto su stvari vlažne, putnik je izjavio da je u zemlji iz koje dolazi visoka vlažnost, pa oprane stvari nisu stigle da se osuše.

Pokušali da prokrijumčare 105 ptica u prtljažniku auta

Carinici su 28. novembra na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 105 živih primeraka raznih vrsta ptica, među kojima i četiri Crvene rozele (Platycercus Eximius), koje se nalaze na CITES listi strogo zaštićenih vrsta.

Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao “foksvagen turan“ bugarskih registarskih oznaka, kojim su dvojica bugarskih državljana putovala ka svojoj zemlji. Mada su obojica putnika prilikom susreta sa carinicima negirala da imaju bilo šta da prijave, njihovo vozilo je ipak izdvojeno za detaljan pregled.

Odmah na početku carinske kontrole bilo je jasno da ni vozač ni njegov saputnik nisu govorili istinu, jer je prtljažnik automobila bio prepun kaveza sa živim pticama.

Iz skučenog prtljažnog prostora izvađeno je 12 kaveza i dve platnene torbe, u kojima su carinici pronašli ukupno 105 ptica, koje ne samo što nisu bile prijavljene, već su transportovane bez ikakve veterinarsko-sanitarne dokumentacije.

Vozač kamiona krio 4,5 kilograma zlata ispod jastuka

Carinici su 6. decembra na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, zaplenili 4,5 kilograma zlata u pločicama, koje je vozač jednog kamiona sakrio ispod posteljine na krevetu u kamionskoj kabini.

Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao kamion turskih registarskih oznaka, natovaren robom koju je prevozio iz Nemačke ka Turskoj.

Tokom kontrole kamionske kabine, ispod dva jorgana i jastuka spakovanih na donjem krevetu iza vozačkog sedišta, carinici su pronašli tri paketa obmotana selotejp trakom. Kada su paketi otvoreni, utvrđeno je da se u njima nalaze zlatne pločice sa utisnutim oznakama “Au 999,9“, a merenje je pokazalo da se radi o 4,5 kilograma čistog zlata.

Krijumčario 230.000 evra u duplom dnu kofera

Carinici su 12. novembra na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja 230.000 evra u duplom dnu jednog kofera, kada je za detaljnu kontrolu izdvojen kamion turskog prevoznika koji se iz Mađarske uputio ka Turskoj.

Tokom pregleda kabine kamiona, carinici su na krevetu vozača primetili kofer, za koji je turski državljanin koji je upravljao teretnjakom rekao da sadrži njegove lične stvari.

Međutim, čim je započeo pregled, carinici su na dodir osetili čvrstu pregradu na sredini kofera, da bi ubrzo bilo utvrđeno da je reč o kartonu kojim je ovaj vozač pokušao da prikrije gotovinu koju je pokušao da prokrijumčari.

Reč je o sumi od čak 230.000 evra spakovanoj u pet paketa zavijenih u papir, najvećim delom u apoenima od 200 evra, za koju je vozač izjavio da pripada njemu.

Nakit, poludrago kamenje i pevajuće tibetanske posude

Carinici su 14. decembra 2021. godine, na aerodromu “Konstantin Veliki“ u Nišu, u prtljagu jednog putnika otkrili i zaplenili pregršt srebrnog nakita i poludragog kamenja, kao i neobičan set pevajućih tibetanskih posuda.

Nakit je otkriven pred ukrcavanje na let ka Milanu, kada je tokom kontrole čekiranog prtljaga u sortirnici aerodroma, u koferu jednog putnika pronađeno nešto više od dva kilograma nakita.

Vlasnik kofera, 31-godišnji italijanski državljanin koji je putovao u društvu verenice iz Kine, nije prijavio nakit, iako je imao obavezu to da učini. U razgovoru sa službenicima, par je potvrdio da se bave izradom nakita i da nisu znali da treba da ga prijave pri prelasku granice. Pored nakita u prtljagu se našao i jedan set od sedam tzv. pevajućih tibetanskih posuda, za čiju se izradu koristi sedam do deset različitih metala, među kojima i srebro, zlato i bronza.

Na ruci sat vredan 55.000 evra, a u koferu prazna kutija

Carinici su 23. decembra na aerodromu „Nikola Tesla“ zaplenili ručni sat vredan 55.000 evra, koji je jedan putnik pokušao da prenese preko granice bez prijavljivanja.

Na uobičajeno pitanje carinika da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, 52-godišnji državljanin Srbije rekao je da nema ništa i da sa sobom nosi samo lični prtljag.

Kada je njegov ručni prtljag najpre skeniran, a potom i detaljno pregledan, potvrđeno je da se u njemu pored garderobe nalazi i kutija ručnog sata “Audemars Piqet”, sa originalnim računom na 55.000 evra.

Pomenuti sat, kupljen istog dana u Beču, putnik je nosio na ruci. Putnik je carinicima rekao da novokupljenu robu nije prijavio, jer je navodno imao nameru da nastavi put ka BiH.

Pakovanja turskih baklava napunio kamagrom

Na prelazu Gradina carinici su, u saradnji sa policijom, 8. februara otkrili neobičan pokušaj krijumčarenja sredstava za potenciju, koje je jedan naš državljanin „spakovao“ u originalne kutije turskih baklava i nargila.

Prekršaj je otkriven kada je za detaljnu kontrolu na ulazu u zemlju izdvojen „golf“ tutinskih registarskih oznaka, kojim je sam putovao 60-godišnji srpski državljanin. On je na uobičajeno pitanje o tome da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, rekao da sa sobom nosi samo lični prtljag.

Međutim, prilikom detaljnog pregleda najpre je u jednoj od torbi sa garderobom pronađeno nekoliko kutija sredstva za potenciju „Royal Honey“. Potom su carinici u naizgled originalnim pakovanjima turskih baklava pronašli kutije kamagre, da bi nakon toga teglice sredstva za potenciju „Macun“ bile pronađene i ispod tri ćupa za pušenje nargila.

Migranti među sadnicama tuja, otkrio ih skener

Carinici svakodnevno sprečavaju migrante da sakriveni među robom u kamionskim tovarima ilegalno prelaze državnu granicu, ali su 2. marta carinici i policajci na Horgošu bili svedoci krajnje neobičnog pokušaja ove vrste.

Naime, četvorica migranata pokušala su da se domognu EU sakriveni među sadnicama tuja, kojima je bio natovaren makedonski kamion na putu ka Nemačkoj. Možda bi im pokušaj „kamuflaže“ i uspeo, da na ovom prelazu ne postoji mobilni skener čiji zraci prodiru i kroz 10 centimetara debeo čelik.

Kada je pomenuti kamion izdvojen za kontrolu, analiza slike sa skenera je pokazala ljudske konture među zimzelenim rasadom. Nakon otvaranja tovarnog dela, carinici i policajci su između gusto napakovanih sadnica pronašli četvoricu sakrivenih mlađih muškaraca.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu N1.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar