Home VestiEkonomija Nenadić: Potpuno bezakonje u čak 70 odsto javnih preduzeća

Nenadić: Potpuno bezakonje u čak 70 odsto javnih preduzeća

by bifadmin

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija izjavio je u Danu uživo da „postoji vrlo snažna volja unutar Vlade da se očuva politička kontrola u javnim preduzećima“. „Međutim, ovde više nije samo reč o političkoj kontroli, nego o potpunom bezakonju u čak 70 odsto javnih preduzeća. Jer su istekli mandati i direktorima i v.d. a novi nisu imenovani, EPS je samo jedno od takvih preduzeća, nažalost ima ih još“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „TS još od kad je donet Zakon o javnim preduzećima 2012. godine, pa onda novi zakon 2016. prati u kojoj meri se on sprovodi i da li dolazi do profesionalizacije upravljanja“.
„Zaključak je da sa tim očigledno nije bilo uopšte bolje, naprotiv. Postoji vrlo snažna volja unutar Vlade da se očuva politička kontrola u javnim preduzećima“, kaže on.

Međutim, kaže, „ovde više nije samo reč o političkoj kontroli“.

„Nego o potpunom bezakonju u čak 70 odsto javnih preduzeća. Jer su istekli mandati i direktorima i v.d. a novi nisu imenovani, EPS je samo jedno od takvih preduzeća, nažalost ima ih još. Ono što se dogodilo pre nekoliko dana jeste da je Vlada konačno konstatovala da je Miloradu Grčiću prestao mandat v.d. direktora u EPS, međutim, oni su to konstatovali sa danom kada je on podneo ostavku, a ne sa danom kada je njemu mandat zaista prestao – u martu 2017. godine“, objašnjava Nenadić.

Dodaje da, da bude još gore, „nije istovremeno imenovan novi v.d“.

„Više nemamo jasno pitanje, čak ni odgovornosti za eventualne propuste u radu ili nekakve zloupotrebe, do sad smo mogli da govorimo da je gospodin Grčić odgovoran jer se faktički nalazi na tom položaju, sad više nemamo ni taj odgovor ko faktički upravlja ovim preduzećem“, kaže.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Cicka 20. јануар 2022. - 07:19

Zakonom zabraniti VD direktorisanje, cim je neko VD, nema motiv, nema nista a samim tim vlada i rasulo u takvim firmama.
Postaviti strucnog coveka za direktora pa neka je i drzavna firma , ali direktor mora biti i odgovoran za sve sto se desava u firmi kao i da ima sva ovlascenja kao da je vlasnik privatne firme.

Odgovori

Ostavite komentar