Home VestiEkonomija Poklon od 20.000 evra za punoletstvo u Nemačkoj

Poklon od 20.000 evra za punoletstvo u Nemačkoj

by bifadmin

Ideja je slična univerzalnom osnovnom prihodu kojeg je u praksi testiralo nekoliko država

Više od dva veka stara ideja koja bi mogla značajno da smanji nejednakost i olakša mladima “ulazak u svet odraslih” opet je postala aktuelna zahvaljujući jednom nemačkom ekonomskom think-tanku. Kako piše Deutsche Welle, Nemački institut za ekonomska istraživanja predložio je da se svakom građaninu Nemačke nakon navršenih 18 godina dodeli 20.000 evra u sklopu univerzanog osnovnog nasledstva (Grunderbe).

Novac ne bi mogao uludo da se potroši, već da se iskoristi isključivo za plaćanje školarine, otplatu stambenog kredita ili osnivanje preduzeća.

Prosperitet za svakoga

„Ako zista želimo da stvorimo prosperitet za svakoga u bliskoj budućnosti, treba da smanjimo visok nivo imovinske nejednakosti kroz redistribuciju”, napisao je u predlogu Stefan Bach, poreski stručnjak tog think-tanka.

S obzirom da svake godine oko 750.000 građana postane punoletno, osnovno nasledstvo koštlao bi nemački budžet oko 22,6 milijardi evra godišnje. Taj novac može se nadomestiti povećanjem poreza na nasledstvo, uvođenjem oporezivanja vrlo bogatih građana kao i reformom poreza na nekretnine, predlažu ekonomisti.

U poređenju s drugim zemljama sa sličnom distribucijom dohotka, imovina u Nemačkoj visoko je koncipirana, tumače iz tog think-tanka. Najbogatijih 10 posto građana poseduje dve trećine ukupne privatne imovine vredne 12 milijardi evra. Najbogatijih 1 posto Nemaca drži trećinu, a elita od 0,1 posto čak petinu ukupne imovine. No, bogati učestvuju sa samo 1,1 posto u poreskim prihodima države.

S druge strane, polovina stanovništva poseduje tek 1,3 posto imovine, što znači da po pravilu ne nasleđuju ništa, procenjuje Forum New Economy. Stefan Bach tvrdi da su simulacije pokazale kako bi univerzalno nasledstvo snizilo Gini koeficijent – meru nejednakosti dohotka i imovine – za 5 do 7 posto.

Štaviše, vrednost imovine najsiromašnije polovine nemačkog stanovništva skočila bi između 59 i 94 posto.

Podsetimo, u koalicijskom sporazumu stoji kako će se uvesti mere za podsticanje vlasništva nad nekretninama kao i olakšica na dohodak i uplate u privatne penzione fondove. Inače, ideju o osnovnom nasedstvu prvi je uobličio američki politički aktivista britanskog porekla Thomas Paine još 1797. godine. On je tada predlagao da svaki građanin s navršenih 21 godinu dobije 15 funti, odnosno 1.179 evra u današnjoj vrednosti.

Nekih 200 godina kasnije ideju je oživeo britanski ekonomista sir Anthony B. Atkinson. On je 2015. objavio knjigu “Nejednakost: Šta se može učiniti” u kojoj je razradio tu ideju i predložio da se finansira iz poreza na nasledstvo.

Izvor: Telegraf-Infobiz

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar