Home VestiEkonomija Predsednik Unije pekara: Posle maja moguće pojeftinjenje pšenice

Predsednik Unije pekara: Posle maja moguće pojeftinjenje pšenice

by bifadmin

Očekuje se da će u aprilu ili maju doći do prekretnice na svetskom tržištu i da će cena pšenice početi da se “vraća u normalu”, rekao je za FoNet predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

On je izneo i uverenje da će ove godine u našoj zemlji pšenica dobro roditi. Sve ovo znači da bi njena cena trebalo da padne između maja i žetve.

Komenatrišući cenu hleba, Pralica je istakao da su pekari iz Robnih rezervi tokom decembra dobili prvi deo dogovorene podrške, kada im je omogućeno da kupe brašno iz Robnih rezervi po subvencionisanoj ceni od 33 dinara za kilogram sa PDV.

“Radi se o količini od oko 30.000 tona pšenice, odnosno 20.000 tona brašna, što je dovoljno za tri meseca proizvodnje hleba od brašna tipa 500 po ceni do 46 dinara”, rekao je Pralica i naglasio da pekari očekuju „drugu turu” podrške u februaru.

“Nadamo se da će podrška biti slične količine, kako bi mogli da ‘pokrijemo’ drugu polovinu februara, mart i april do 15. maja, dokle traje Uredba o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa 500”, kaže Pralica.

Da podsetimo, Vlada Srbije je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 usvojila 9. novembra, i tako ograničila maloprodajnu cenu hleba od brašna tog tipa na najviše 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.

Izvor: FoNet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar