Home VestiIT i nauka Rang lista zemalja koje su najbolje za digitalne nomade a koje najgore

Rang lista zemalja koje su najbolje za digitalne nomade a koje najgore

by bifadmin

Otkako je nastupila pandemija, tako je sve više digitalnih nomada, odnosno ljudi koji menjaju lokaciju stanovanja jer mogu da rade odakle žele

Živimo u eri tehnologije, umrežavanja i – digitalnih nomada. Ovo je samo jedan poslovni aspekt, ali sve prisutniji na tržištu rada, budući da raste broj ponuda za oni koje žele da se presele i da nastave da rade na daljinu.

Tragajući za „idealnim mestom“, uglavnom se svi vode istim principima: kakva je (poslovna) kultura, stepen bezbednosti, način druženja u nekoj zemlji, kakva su prava stranih radnika, i tome slično.

Najbolji balans na Tajvanu

Kada je reč o sigurnosti posla i životnom balansu, što su bili ključni parametri, na prvom mestu se našao Tajvan. Tu je, kako se navodi, čak 83 posto zaposlenih zadovoljno sigurnošću posla. Impresivnih 85 procenata je zadovoljno lokalnom ekonomijom.

Ono što je Novi Zeland stavilo na 2. mesto liste, kada je reč o najboljima, jeste usklađena ravnoteža između posla i privatnog života. Tim aspektom je zadovoljno 83% ispitanika. Takođe, dosta njih je zadovoljno sigurnošću posla (81 procenat).

Na trećem mestu je Češka, država koja se od 2017. tradicionalno nalazi u prve 3. Odnosi pobedu u kategoriji „posao i zadovoljstvo (slobodno vreme)“.

Turska, Italija i Kipar su tri države koje su najgore prošle, kada je u pitanju ocenjivanje digitalnih nomada. Kipar je zauzeo 57, Italija 58, a Turska 59. mesto.

U 2021. godini, posebno veliki udeo iseljenika – više nego dvostruko veći od globalnog proseka – nezadovoljan je stanjem lokalne ekonomije u Turskoj (43% naspram 19% na globalnom nivou). Turska se trenutno bori sa potcenjenom valutom, u kombinaciji sa uticajem pandemije na turizam.

Od prvog istraživanja Expat Insider-a, 2014. godine, Italija je uvek bila rangirana među 10 poslednjih. U 2021. godini, iseljenici koji tamo žive bili su posebno nezadovoljni lokalnim mogućnostima za karijeru (56% negativnih ocena, naspram 33% globalno).

Na Kipru, samo 52% iseljenika je generalno zadovoljno svojim poslom (nasuprot 68% na globalnom nivou). U stvari, blizu petine (19%) je potpuno nezadovoljno ovim aspektom svog života u inostranstvu (naspram 5% na globalnom nivou). Jedna četvrtina je takođe nezadovoljna svojim radnim vremenom.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar