Home VestiEkonomija Trgovcima plastika „pojela“ zaradu

Trgovcima plastika „pojela“ zaradu

by bifadmin

Dok je kupovina u kešu gotovo iskorenjena u velikom delu sveta, kod nas je i dalje na mnogim kasama jedini način trgovine. Plaćanje karticama na trafikama, kao i manjih iznosa u pojedinim trgovinama širom Srbije i dalje je nemoguće. Prodavci kažu da je razlog što bi im plastika „pojela“ zaradu.

Prema navodima Narodne banke Srbije, od stupanja na snagu Zakona o međubankarskim transakcijama 2018. godine, broj POS terminala povećan je za 40 odsto. Umesto 79.486 POS terminala pre ti godine, na kraju trećeg tromesečja 2021. godine bilo ih je 111.444.

Trafike ih, međutim, i dalje nemaju, a vlasnici poručuju da su provizije previsoke, a uvođenje POS terminala skupo i neisplativo. Kako objašnjavaju, marže za prodaju cigareta, dopuna za „bus-plus“ i mobilnih telefona, gotovo su iste ili čak manje od provizija za kartice, pa bi omogućavanje plaćanja plastikom doprinelo da rade bez zarade. Često se dešava da i tamo gde ih ima, ako račun ne prelazi minimalnih 200 dinara, prodavac ne primi karticu.

Provizija povećena

– Razlog zašto ih mali trgovci u Srbiji često odbijaju su visoki troškovi, a koji su pre svega rezultat ogromnih naknada internacionalnih kartičnih sistema – kažu u NBS. – Prema našim informacijama, te provizije nisu snizili u prethodnom periodu, već su ih naprotiv povećali.

Trgovačku proviziju određuju troškovi međubankarske naknade i kartičnih sistema. Kako stručnjaci objašnjavaju, trgovac plaća proviziju banci čiji je POS terminal i to za svaku transakciju, kao i kartičnim sistemima, čiju plastiku narod koristi. Vlasnici radnji mogu da pregovaraju sa bankama i dogovore provizije za kartice.

– Za poslednje tri godine, od stupanja Zakona o međubankarskim transakcijama, provizije su snižene od prosečnog jednog procenta na 0,2 odsto, za transakcije debitnim karticama – objašnjavaju u Centralnoj banci. – Kao i na 0,3 procenata za transakcije kreditnim karticama. Prosečna naknada za prihvatanje kartica na prodajnim mestima, sada je 1,06 umesto dva odsto. Kod trgovaca kod kojih preovlađuju transakcije male vrednosti, banke čiji je POS terminal ugovaraju procentualno višu trgovačku naknadu, kako bi nadoknadile visoke troškove po transakciji. U nekim slučajevima prihvataju se platne kartice, ali uz fiksni minimalni iznos trgovačke naknade, nezavisno od visine računa.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar