Home VestiEkonomija Rast kamata u Americi bi se mogao negativno odraziti na zemlje u razvoju

Rast kamata u Americi bi se mogao negativno odraziti na zemlje u razvoju

by bifadmin

MMF je upozorio zemlje u razvoju da bi najavljeno podizanje kamatnih stopa u Americi moglo veoma negativno uticati na njihove ekonomije.

Da podsetimo, finansijska tržišta, pa čak i neformalna poput tržišta kriptovaluta, su burno reagovala na vest da bi FED mogao podići kamatne stope brže nego što je to prethodno planirano. Američke monetarne vlasti će ovo najverovatnije učiniti uskoro, zato što očekuju intenzivan privredni rast i usporavanje inflacije u drugom delu ove godine.

Stručnjaci iz Međunarodnog monetarnog fonda su na blogu ove institucije upozorili zemlje u razvoju da se pripreme za scenario brzog rasta kamata, odnosno poskupljenja pozajmljivanja u SAD, koje bi moglo da se desi već u martu.

Ukoliko do toga dođe, osim što će poslovanje na svim svetskim tržištima biti uzdrmano, iz manje razvijenih zemalja bi mogla biti povučena i značajna sredstva koja su u njih uložena. Ovo bi moglo biti veoma negativno po zemlje u razvoju koje imaju visok nivo javnog i privatnog duga i koje su veoma izložene uticajima stranih valuta, piše Rojters. Iz MMF-a savetuju da bi najbolje rešenje za njih bilo slabljenje domaće valute i takođe podizanje referentne kamatne stope.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar