Home VestiEkonomija Samo na zahtev: Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa

Samo na zahtev: Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa

by bifadmin

U Sloveniji je na snagu stupila izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnatih računa. Prodavci roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtev.

Pružaoci roba i usluga do sada su svojim kupcima morali da ispostavljaju račune u papirnom obliku ili u elektroničkom obliku, ako je kupac pristao. Od sada to više nije potrebno, porezni obveznik mora kupcu predati račun u papirnatom obliku samo na njegov zahtev, stoji u izmeni zakona.

To ne znači da se račun ne mora izdati.

“Poreski obveznik će i dalje morati izdati račun i on će biti registrovan, ali se neće predati”, naveo je ministar finansija Andrej Sircelj u Saboru prošlog novembra, izveštava RTV Slovenije.

Prodavac tako novom kupcu govori iznos koji treba da plati, izdani račun je poreski overen, ali ga ne daje kupcu u papirnom obliku.

Što se tiče potrošača, zabrinuti su zbog novosti, posebno sa stajališta zaštite potrošača, jer zakonska regulativa ne reguliše pitanje šta se događa ako potrošač ne zatraži račun, objašnjava Matjaž Jakin.

“Treba li prodavac da pita potrošača, ili mu na neki drugi način predaračun? Ovde je rupa i može se dogoditi da potrošač ni na koji način ne dobije račun. Kada potrošači imaju račun, puno je lakše iskoristiti svoj račun. prava, kao što je garacija. Zapravo, potrošaču je bez računa teško dokazati što je gde kupio i koja je cena, rekao je Jakin za Radio Slovenije.

Istovremeno sa stupanjem na snagu ovih izmena, ne važi više odredba Zakona o poreznom overavanju računa, kojom se utvrđuje novčana kazna za kupca robe, odnodno primaoca usluge koji ne preuzme i ne zadrži račun odmah po izlasku iz poslovnog prostora.

Izvor: Indikator.ba

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar