Home VestiPolitika i društvo Šta ako eskalira ukrajinska kriza?

Šta ako eskalira ukrajinska kriza?

by bifadmin

Potencijalna ruska invazija na Ukrajinu osetila bi se kroz povećanje cena razne robe, počev od žitarica pa sve do energenata koji su već sada preskupi, pišu zapadni mediji.

Trenutna ukrajinska kriza smatra se najozbiljnijom od aneksije Krima. Zvanična Moskva je poslala trupe na ukrajinsku granicu iako bar deklarativno ne planira invaziju, na šta je NATO odgovorio slanjem dodatnih brodova i aviona u Istočnu Evropu.

Zapadni vojni analitičari procenjuju da Rusija može ući u Ukrajinu ali da trenutno na toj teritoriji nema dovoljno trupa da osvoji celu zemlju. Ukrajina bi, kažu oni, mogla da pruži otpor nekih nedelju dana ali ne dovoljno jak da se odbrani od sile kakva je Rusija, bar ne bez pomoći zapadnih saveznika. A ako u ovaj sukob uskoče i zapadne sile, situacija bi mogla postati veoma ozbiljna.

I dok tabloidi već uveliko najavljuju treći svetski rat, nešto ozbiljnija štampa se bavi posledicama produbljivanja ukrajinske krize. Između ostalog i ekonomskim.

Ekonomske posledice rata

Prema istraživačkoj kući Capital Economics eksalacija ovog sukoba bi mogla rezultirati velikim rastom cene gasa u EU, posebno ako ona uvede sankcije Rusiji, pošto ova zemlja obezbeđuje trećinu gasa za Stari kontinent. Takođe, prema prognozi JP Morgan-a značajno bi porasla i cena nafte.

Ovaj sukob bi mogao imati veliki uticaj i na tržište hrane, budući da je Ukrajina jedan od najvećih izvoznika pšenice, kukuruza, ječma i raže. U 2020. godini ona je izvezla oko 18 miliona metričkih tona prešnice, čime je stekla titulu petog svetskog izvoznika ove žitarice. Od nje pšenicu kupuju i na velikim tržištima kakvo je evropsko i kinesko, ali i neke zemlje u razvoju koje bi bile još više pogođene eksalacijom sukoba u ovoj zemlji.

Primera radi, pola pšenice na libanskom tržištu dolazi iz Ukrajine, a ona je neophodna stanovništvu ove zemlje koje 35 odsto svojih kalorijskih potreba zadovoljava hlebom i sličnim pekarskim proizvodima. Liban je takoreći zavistan od ukrajinske pšenice, a ako bi se zbog potencijalnog rata smajila njena proizvodnja, verovatno ne bi mogao brzo kao razvijene zemlje da uspostavi saradnju sa novim izvoznicima. Ali čak i da je uspostavi, cena ove žitarice sigurno neće ostati ista.

Foto: Pixabay 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar