Home VestiEkonomija Velika Britanija: Finansiranje snabdevača energijom koji preuzimaju klijente od propalih rivala

Velika Britanija: Finansiranje snabdevača energijom koji preuzimaju klijente od propalih rivala

by bifadmin

Najnoviji predlog britanske vlade odnosi se na privremenu finansijsku podršku snabdevačima strujom i gasom koji su preuzeli klijente propalih firmi. Na ovaj način se „kupuje vreme“ za domaćinstva, čiji računi će uprkos preduzetim merama za ograničavanje cena, porasti do aprila za 56 odsto.

Britanski energetski regulator Ofgem predlaže da se obezbedi finanisranje za snabdevače električne energije i gasa koji preuzimaju klijente od propalih rivala. Ovaj predlog je još jedan u nizu pokušaja britanskih vlasti da ubleže udarac za milione domaćinstva koji je izazvalo drastično poskupljenje struje.

Finansiranje će se obezbediti preko banaka koje će energetskim kompanijama omogućiti da raspodele troškove nastale prihvatanjem novih klijenata na duži vremenski period, navodi Ofgem u predlogu objavljenom na svojoj veb stranici. Ovi troškovi se obično prebacuju na potrošače, pa bi ovakav predlog „kupio vreme“ za domaćinstva do aprila, kada će provajderima biti dozvoljeno da naplaćuju više.

Rast računa za 56 odsto

Rast cena prirodnog gasa podstakao je krizu među dobavljačima energije u Velikoj Britaniji. Zbog toga je dvadesetak kompanija iz ovog sektora bilo primorano da prestane sa radom, a račune većine njihovih klijenta preuzeli su donedavni konkrenti propalih firmi.

Kako su cene prirodnog gasa u Velikoj Britaniji porasle za više od tri puta, maksimum koji kompanije mogu da naplate većini kupaca porašće do aprila za 56 odsto, predviđaju analitičari međunarodne kompanije za pružanje finansijskih usluga, Investec.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar