Home VestiIT i nauka Youtube je glavni kanal za širenje dezinformacija

Youtube je glavni kanal za širenje dezinformacija

by bifadmin

Prema proceni organizacija za proveru činjenica, Youtube je glavni kanal za širenje dezinformacija o Kovidu ali i o drugim temama.

YouTube je ovih dana dobio pismo od organizacije za proveru činjenica, koju u većini slučajeva čine mediji poput Full Fact i Washington Post’s Fact Checker. U pismu je navedeno da je prema njihovom istraživanju YouTube glavni kanal kroz koji se šire dezinformacije, u prvom redu o COVID-u. Organizacija je navela da je YouTube bio i glavni kanal dezinformacija tokom predsedničkih izvora u SAD-u.

U pismu stoji da YouTube ne ulaže dovoljno napora da spreči širenje dezinformacija, što kao posledicu ima manipulaciju nad ljudima. Zato potpisnici pisma od izvršne direktorke ove kompanije traže da se posveti nezavisnim istraživanjima dezinformacija na platformi, sprečavanju širenja ovakvih linkova i sprečavanju promovisanja lažnih informacija.

YouTube se povodom ovog pitanja oglasio i ukazao da tokom poslednje godine usmeravanju velika ulaganja kako bi se sprečilo širenje dezinformacija. Međutim, više od toga ova kompanija nije reagovala.

Izvor: PC Press

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar