Home VestiPolitika i društvo Slovenija do 2033. prekida proizvodnju struje iz uglja

Slovenija do 2033. prekida proizvodnju struje iz uglja

by bifadmin

Slovenija će najkasnije do 2033. godine prestati sa proizvodnjom električne energije iz uglja, najavila je slovenačka Vlada. Ovo nije nemoguć poduhvat, budući da pomenuta zemlja već sada dve trećine električne energije dobija iz hidrocentrala i nuklearke “Krško”.

Nedavno usvojena slovenačka “nacionalna strategija za izlazak iz uglja” predviđa između ostalog i “restrukturiranje” dve pokrajine u kojima još postoje aktivni ugljenokopi kao značajna ekonomska delatnost.

Strategijom je predviđeno da će najkasnije do 2033. godine ugalj prestati da se koristi za proizvodnju električne struje, a njeno usvajanje znači da spomenute regije mogu da koriste neometan pristup Fondu za pravednu energetsku transformaciju, u okviru kojeg će Slovenija dobiti skoro 250 miliona evra evropskih sredstava.

Iz Termoelektrane Šoštanj, koja koristi ugalj za proizvodnju električne energije, Slovenija osigurava trećinu proizvodnje struje, a ostale dve trećine najvećim delom osiguravaju hidrocentrale i nuklearka “Krško”.

Izvor: Capital.ba

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar