Home VestiEkonomija Evo zašto će cena nafte i dalje rasti

Evo zašto će cena nafte i dalje rasti

by bifadmin

Iako su kod nas trenutno zamrznute cene goriva, one teško mogu ostati na istim nivoima ako sirova nafta u svetu nastavi da poskupljuje, a mnogi analitičari tvrde da je to neizbežno.

Među njima je i Džon Driskol, direktor kompanije JTD Energy Services koja se bavi analitikom vezanom za tržište energenata. On podseća da je brent nafta već blizu 100 dolara po barelu a sirova američka (WTI) iznad 90 dolara po barelu.

Driskol navodi da će vrednost nafte još rasti ne samo zbog geopolitičkih rizika, poput potencijalne invazije na Ukrajinu, već i zato što u poslednje vreme nije dovoljno ulagano u istraživanja, ali i zato što je opala produktivnost naftnih kompanija, koje niti dovoljno proizvode, niti imaju dovoljno rezervi. On podseća da mnogi veliki proizvođači nafte ne mogu da ispune zacrtane kvote proizvodnje, što pokazuje da je po sredi pre sistemski problem nego kratkotrajni poremećaj usled političke krize.

Sve navedeno se, dodaje, nije toliko osećalo u najžešćim naletima pandemije jer je i globalna ekonomija tada bila u padu, ali sada kada je u toku njen oporavak nestašice nafte se samo mogu produbiti.

Možda je baš zato investiciona banka J.P. Morgan prognozirala da će se cena nafte popeti iznad 125 dolara po barelu.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar