Home VestiIT i nauka Hakerski napad na A1 u Hrvatskoj sproveo učenik osnovne škole

Hakerski napad na A1 u Hrvatskoj sproveo učenik osnovne škole

by bifadmin

Haker koji je upao u sistem A1 u Hrvatskoj i ukrao lične podatke 100.000 korisnika ide u osnovnu školu i imao je pomagača.

Kako saznaje Index, haker je maloletno lice koje ide u osnovnu školu, a policija zbog toga nije u mogućnosti da objavi više informacija o prestupniku.

Za sada se zna da je on imao pomagača koji nije iz Hrvatske. Trenutno je u toku utvrđivanje identiteta osobe koja je pomagala.

Podsećamo, maloletni haker je tražio 500.000 dolara od A1 kako ne bi objavio lične podatke kompanijinih korisnika na hakerskim forumima i sajtovima na darkvebu.

Institucije u Hrvatskoj sumnjaju i na ozbiljne sigurnosne propuste u samom sistemu A1 u Hrvatskoj. Agencija za zaštitu ličnih podataka u Hrvatskoj sprovodi istragu kako bi se utvrdilo da li je mobilni operater sprovodio sve propisane mere kako bi zaštitio podatke svojih korisnika.

Ako se ustanovi neki propust, operater bi mogao dobiti kaznu do 10 miliona evra. Ovo takođe znači da bi i korisnici čiji su podaci ukradeni mogli od operatera da zahtevaju nadoknadu štete.

Izvor: Nova.rs, Index

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar