Home VestiPolitika i društvo Koale proglašene ugorženom vrstom u Australiji

Koale proglašene ugorženom vrstom u Australiji

by bifadmin

Koale su sada i zvanično ugrožena vrsta u tri australijske države zbog dramatičnog pada njihovog broja usled smanjenja habitata, širenja bolesti i klimatskih promena.

Koale su proglašene ugroženom vrstom u Novom Južnom Velsu, Kvislandu i na teritoriji australijske prestonice.

Ekološki aktivisti krive federalne vlasti za ovakvu situaciju zato što nisu na vreme preduzele mere da spreče smanjenje populacije koala.

Prema podacima Međunarodne unije za konzervaciju prirode, sada je u divljini preostalo 500.000 ovih životinja, međutim iz neprofitne Australijske fondacije za koale kažu da ih zapravo ima manje od 60.000.

U poslednjih nekoliko godina zabeležen je drastičan pad broja koala zbog raskrčavanja njihovih habitata za potrebe poljoprivrede i razvoja. Na opadanje ove populacije dodatno je uticalo širenje hlamidije među koalama, koja uzrokuje neplodnost i smrt. Njihovom opstanku odmogao je i veliki broj šumskih požara koji je posledica klimatskih promena. Prema nekim prognozama oko 60.000 ovih životinja je izgubilo život samo tokom požara 2019. i 2020. godine.

U izveštaju koji je 2020. Godine predat vlastima Novog Južnog Velsa stoji da ukoliko se istrebljivanje koala nastavi ovim tempom one će potpuno izumreti do 2050. godine.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar