Home VestiPolitika i društvo Markentiška kampanja sa plaćenim radnicima koji su ujedno i botovi

Markentiška kampanja sa plaćenim radnicima koji su ujedno i botovi

by bifadmin

Kompanija Amazon obustavila je kontroverznu marketinšku kampanju u kojoj su plaćali radnicima da tvituju o tome koliko vole firmu, piše „Fajnenešel tajms“.

Radnicima u skladištima najvećeg internetskog prodavca bilo je plaćano da šire pozitivne impresije o kompaniji i da poriču široko rasprostranjenu priču o problemima na radnom mestu – poput toga da su zaposleni primorani da uriniraju u boce kako bi postigli traženi učinak, prenosi The Verge.

Prema internim dokumentima koje je obelodanio The Intercept prošle godine, kampanja je lansirana još 2018. kao odgovor na lavinu kritika u vezi sa Amazonovim uslovima bezbednosti na radnom mestu. Radnici su selektirani prema njihovom „velikom smislu za humor“ i rečeno im je da odgovaraju „učtivo i jednostavno“ kritičarima kompanije, uključujući i zvaničnike i političare.

U tipičnom tvitu, radnik bi odgovorio kritičaru rekavši: „Radim u Amazonu na prijemu narudžbi već dve godine. Zar mislite da bih još bio tamo da nisam dovoljno plaćen? Imam pun (i velikodušan) paket beneficija. OH! I volim ljude sa kojima radim!

Da – ide mi baš kako treba!“

Radnici Amazona su bili prepoznatljivi na tviteru zahvaljujući oznaci „Amazon FC Ambassador“ koja se pojavljivala posle njihovih imena. Ali tačan identitet ili broj „ambasadora“ nikada nije utvrđen. Prema jednom istraživanju nađena su najmanje 53 aktivna naloga na Tviteru, ali je primećeno da su korisnici upotrebljavali slične izraze, tvitove i slike, pa su čak i menjali međusobno naloge, stvarajući nepregledne i preklopljene identitete.

Mnogima je to delovalo isuviše izveštačeno da bi bilo shvaćeno ozbiljno, pa su ti nalozi brzo postali predmet kritika i sprdnje. Tome naravno nije pomogla ni činjenica da je svako sebe mogao nazvati Amazonovim ambasadorom na Tviteru, pa su se uskoro pojavile i parodije na tu temu.

„Potpuno je bizarno to što je Amazon terao zaposlene da sede celo radno vreme i ulizuju se za ljude koji ih zapošljavaju. Osim toga, cela strategija je bila toliko haotična, da nije mogla da bude efikasna“, kazao je jedan vlasnik popularnog parodiranog naloga na Tviteru za The Verge.

Reakcije ljudi izgleda da su konačno doprle do odgovornih u Amazonu, jer su, kako izveštava FT, „viši zvaničnici Amazona… nezadovoljni slabim učinkom kampanje“, pa je kao rezultat toga kompanija „ugasila i uklonila sve tragove te marketinške kampanje kirajem prošle godine“.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar