Home VestiEkonomija Portoriko nova poreska oaza za milionere kriptovaluta

Portoriko nova poreska oaza za milionere kriptovaluta

by bifadmin

Prethodnih meseci mnogi svetski mediji pisali su o Portoriku kao o novoj poreskoj oazi, koja ne samo da nudi poreske olakšice, već i divne plaže, bogatu prirodu, lagodan život.

U martu 2021. godine vlasnik kriptovaluta i investitor Dejvid Džonston odlučio je da se preseli sa svojom porodicom, kao i da preseli svoju kompaniju u Portoriko.

Ovaj 36.godišnjak, koji se bavi kriptovalutama od 2012., kaže da je odluka da se preseli iz Ostina bila na neki način laka.

Bez plaćanja poreza, ako provedu na ostrvu šest meseci

Pored činjenice da Portoriko nudi tropsku klimu tokom cele godine sa divnim plažama, na raspolaganju su i poreske olakšice za one koji provode najmanje 183 dana na ostrvu svake godine.

Naime, po članu 22 tamošnjeg zakona, stanovnici ostrva su oslobođeni plaćanja poreza na dodatnu zaradu, kamate i udela. Jedini uslov za to je da provedu pola godine u Portoriku, odnosno 183 dana.

Stanovnici mogu zadržati svoje američke pasoše dok u isto vreme ne moraju da plaćaju porez na kapitalnu dobit.

To je svakako pomoglo da se Džonston odluči na ovakav korak.

„Tamo su svi moji prijatelji. Nemam ni jednog prijatelja u Njujorku, a možda je pandemija sve to ubrzala, svaki od njih se preselio u Portoriko“, rekao je on, dodajući da su i mnogi njegovi prijatelji iz Kalifornije takođe povukli sličan potez.

Džonston kaže za CNBC da je, nakon što su se njegovi prijatelji preselili otišao da vidi o čemu se radi i kako je živeti tamo.

„Rekao sam: ’Vau, u redu, razumem sada’“, priseća se Džonston svog prvog utiska kada je kročio na teritoriju malog ostrva, čiji se obim može preći za pola dana. „Ostrvo ima tri miliona ljudi… To je dovoljno veliki prostor da se izgradi tehnološki centar“, navodi.

Mnogi su svoje poslove sa kriptovalutama preselili tamo

Džonston kaže da ga Portoriko umnogome podseća na Ostin iz 2012., pre nego nego što su kompanije Tesla, Samsung i Apple pomogli da prestonicu Teksasa pretvore u jedno od najjačih tehnoloških centara u zemlji.

Mnogi su svoje poslove sa kriptovalutama preselili na Portorirko. Kontroverzna Jutjub zvezda i investitor NFT Logan Pol pokrenuo je tamo posao, kao i kripto bogataš Brok Pirs.

Džonston kaže da je sada, posle skoro godinu dana cela poslovna zgrada u kojoj je njegova firma, puna novoosnovanih i kripto kompanija.

U SAD investitori sa visokom zaradom uplaćuju do 20 odsto poreza na kapitalnu dobit i čak 37 odsto na kratkoročne dobitke. U Portoriku ne plaćaju ništa. Dodatno, kompanije koje se nalaze na američkom kopnu plaćaju 21 odsto federalnog poreza na dobit plus pojedinačni državni porez, u poređenju sa samo četiri odsto koliko ih čeka na ovom prelepom, egzotičnom ostrvu.

Poreska obaveza može biti spuštena na nulu ako su ispunjene određene kvalifikacije.

Ovo je posebno značajno za preduzetnike i kripto trgovce.

Takođe postoji veliki poreski podsticaj za vlasnike preduzeća koja se osnuju u Portoriku.

Cilj bio dovođenje investicija

Poreska pravila Portorika koja su skoro previše dobra da bi bila istinita, kako mnogi kažu, osmišljena su pre deceniju da pomognu u dovođenju ljudi i investicija.

Tokom poslednjih nekoliko godina, na ovom ostrvu sočili su se sa brojnim nepogodama, od zemljotresa, uragana, ali bilo je i problema sa višegodišnjim bankrotom i nezaobilaznom pandemijom.

Investitori dolaze u sve većem broju

Zahvaljujući velikim olakšicama, investitori sada dolaze rekordnom brzinom.

Korporativni i poreski advokat Đovani Mendez pomaže da se ukrcaju novi Portorikanci. On kaže za CNBC da su skoro polovina njegovih klijenata trenutno ili kripto kompanije ili kripto investitori, i da se njihov broj značajno povećao u poslednjih šest godina.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar