Home VestiPolitika i društvo MekDonalds na meti kritika zbog nehumanog odnosa prema svinjama

MekDonalds na meti kritika zbog nehumanog odnosa prema svinjama

by bifadmin

Najpoznatiji svetski lanac brze hrane MekDonalds moraće da poradi na unapređenju uslova života svinja od kojih pravi hamburgere, posle akcije koju je zarad dobrobiti ovih životinja pokrenuo jedan njegov akcionar.

Milijarder Karl Ajkan doduše nije veliki akcionar jer poseduje samo 200 MekDonaldsovih akcija, ali je dovoljno poznat u poslovnim krugovima i u medijima, da bi ovoj kompaniji mogao da napravi problem.

On je slušajući priče svoje ćerke, koja se kao aktivistkinja zalaže za dobrobit životinja, odlučio da se upusti u sukob sa najpoznatijim lancem brze hrane na svetu. Već neko vreme on oštro kritikuje MekDonlads zbog odnosa prema svinjama od kojih se prave njegovi mesni proizvodi.

Ajkan je konkretno optužio MekDonalds da, iako se deklarativno zalaže za unapređenje životnih uslova životinja, i dalje nabavlja svinjetinu od dobavljača koji gravidne krmače drže u neprirodno malim sanducima.

MekDonalds se još 2012. godine obavezao da će prestati da nabavlja svinjetinu od proizvođača koji je uzgajaju u nehumanim uslovima poput navedenog, ali to se još nije desilo. Iz kompanije su saopštili da su drastično smanjili količinu mesa koju nabavljaju od ovakvih dobavljača ali da prosto nije realno očekivati da je u potpunosti ukinu.

Međutim, Ajkan se ne predaje, pa je predložio dva nova člana upravnog odbora ove kompanije koji bi trebalo da se pozabave odnosnom prema svinjama.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar