Home VestiEkonomija Napravljena aplikacija za ostavljanje bakšiša

Napravljena aplikacija za ostavljanje bakšiša

by bifadmin

Nijedan provajder finansijskih usluga, nije do sada uspešno rešio ovaj problem

Reč bakšiš, koju koristimo kao sinonim za napojnicu, potiče od persijskog glagola bahšiden, što znači dati, pokloniti. Dakle, samo značenje upućuje na to da je reč o dobrovoljnom gestu. Kod nas je i deo kulture, i postalo je nezgodno u vreme digitalizacije kada se sve više koriste kartice ostaviti i bakšiš. Dodatno, kod nas ni zakonski nije definisan.

Ipak, ima i onih koji o tome temeljno razmišljaju, a mi se upoznali sa timom koji je omogućio bezgotovinske i beskontaktne napojnice. Reč je o aplikaciji TipKing koja je plod znanja mladih iz država bivše Jugoslavije.

Razvoj beskontaktne tehnologije je postavio osnovu za uvođenje mobilnih plaćanja. Evropska centralna banka (ECB) beleži promene u navikama plaćanja potrošača, koje je takođe oblikovala pandemija koronavirusa. Potonje je dodatno ubrzalo korišćenje različitih metoda bezgotovinskog plaćanja. Gotovina je i dalje najpopularniji instrument za lična plaćanja male vrednosti, ali njena upotreba postepeno opada.

Prema podacima SPACE istraživanja, četiri od deset potrošača su ređe koristili gotovinu od početka pandemije. Više od 90% Evropljana ima barem jednu platnu karticu. Tradicionalna studija o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica, Masterindex Srbija, je pokazala da su beskontaktna plaćanja platnim karticama i mobilnim telefonima realnost za 81% građana.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Jelena Perović 12. фебруар 2022. - 08:44

Čemu je služio ovaj tekst kada nam nije dao nijednu korisnu informaciju koju je naslov nagovestio?

Odgovori

Ostavite komentar