Home VestiIT i nauka Naučnici planiraju da genetski modifikovane svinje budu donori srca za ljude

Naučnici planiraju da genetski modifikovane svinje budu donori srca za ljude

by bifadmin

Nemački naučnici planiraju da od ove godine kloniraju i potom da uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Naučnik Ekard Volf sa Univerziteta „Ludvig-Maksimilijans“ u Minhenu rekao je da je cilj njegovog tima da dobijaju novu vrstu, modifikovanu od soja sa ostrva Oklend, koja bi trebalo da bude spremna za probe transplantacija do 2025. godine.Tim sa medicinskog Univerziteta u Merilendu izvršio je tokom prošlog meseca transplantaciju srca svinje sa deset izmena smrtno obolelom čoveku. Njegovi lekari navode da on dobro reaguje mada postoje rizici od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog pritiska.

„Naš koncept je da se radi sa jednostavnijim modelom sa pet genetskih izmena“, naglasio je Volf, čiji je rad pokrenuo žestoku diskusiju u Nemačkoj koja ima stopu donacije organa među najnižim u svetu i snažan pokret za zaštitu prava životinja.

Volf proteklih 20 godina radi na istraživanju transplantacije sa životinje na čoveka i ističe da njegov tim i dalje ima nedovoljno razvijenu tehnologiju kloniranja da bi se samo stvarale „osnivačke životinje“ od kojih bi se kasnije uzgajale genetički identične generacije.

On je istakao da bi prva slična generacija trebalo da bude uzgojena ove godine i da će njihova srca biti testirana kod babuna pre nego što tim zatraži odobrenje za klinička testiranja na ljudima za dve do tri godine.

Prema podacima Fondacije za transplantaciju organa, u Nemačkoj ima oko 8.500 ljudi koji čekaju organe, a koji nemaju druge mogućnosti lečenja obolenja.

Izvor: Srna

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar