Home VestiEkonomija Predlog da se Rusija isključi iz SWIFT-a

Predlog da se Rusija isključi iz SWIFT-a

by bifadmin

Kao drastičan odgovor Rusiji zbog napada na Ukrajinu, pojedine zapadne zemlje, a prednjači Britanija, predlažu da se Rusija isključi iz SWIFT-a. Na to poziva i Kijev. Reč je o međubankarskom sistemu koji omogućava bezbedna i brza prekogranična plaćanja.

Ta opcija je na stolu, poručuju i Brisel i Vašington, a šta bi to značilo za Rusiju, šta za Zapad analizirala je Radio-televizija Srbije?

Ukoliko neko iz inostranstva treba da vam uplati novac na bankovni račun, moraćete da mu pošaljete SWIFT kôd. Reč je o šifri koja se u međunarodnim transakcijama koristi za proveru identiteta banaka i drugih finansijskih institucija.
SWIFT kôd je deo međubankarskog sistema koji omogućava da uplate iz inostranstva stignu brzo i bezbedno – na pravi račun.

Osim što omogućava pojedinačna privatna plaćanja, ovaj sistem je osnova za međunarodno poslovanje. Koristi ga više od 11.000 finansijskih institucija širom sveta.

Osnovan je 1973. godine pod imenom Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT), sa sedištem u Briselu.

Gardijan prenosi da je u 2020. godini preko ove platforme samo u jednom danu obavljeno oko 38 miliona transakcija.

Kao alternativa za SWIFT navodi se kineski sistem za prekogranične međubankarske transakcije CIPS, jer se veruje da kineski juan ima veći potencijal da ugrozi dominaciju dolara na globalnom nivou.

U međuvremenu, Indija istražuje načine da u trgovini sa Rusijom uspostavi mehanizam plaćanja u rupijama, kako bi ublažila štetu koje bi zapadne sankcije Moskvi mogle da nanesu Nju Delhiju, prenosi Rojters.

Iz SWIFT-a je 2012. isključen Iran, što je bio deo sankcija Evropske unije protiv nuklearnog programa Teherana.

Izvor: RTS/Danas.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar