Home VestiEkonomija Srbija se zadužuje za još 608 miliona dolara kod kineske Exim banke

Srbija se zadužuje za još 608 miliona dolara kod kineske Exim banke

by bifadmin

Vlada Srbije planira da se zaduži 608,3 miliona dolara kod kineske Export-import banke za izgradnju Fruškogorskog koridora, odnosno brzu soabraćajicu Novi Sad-Ruma.

Vlada je uputila u skupštinsku proceduru Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu za kredita za povlašćenog kupca za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma (Fruškgorski koridor) između Vlade Srbije, koju predstavlja Ministarstvo finansija, kao zajamoprimca i Kineske Export-Import banke kao zajamodavca.

Projekat vredan 715 miliona dolara

U oktobru 2020. godine potpisan je Кomercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma (Fruškogorski koridor) između Vlade Srbije, „Puteva Srbije“, „Кoridora Srbije“ i China Road and Bridge Corporation.

Komercijalnim ugovorom je predviđeno da će Srbija kreditna sredstva iskoristiti za pokriće 85 odsto vrednosti projekta, dok će ostatak, 15 odsto, obezbediti iz budžeta.

Ugovorena cena za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova i isporuku dobara prema Кomercijalnom ugovoru iznosi 715,7 miliona američkih dolara.

Zakonom o budžetu za 2020. godinu odobreno je zaduživanje Srbije kod kineskih banaka u iznosu do 608.385.000 američkih dolara.

Pod kojim uslovima se zadužuje Srbija?

Rok dospeća kreditia je 20 godina, uključujući i period početka od pet godina. Period otplate glavnice je 15 godina u 30 polugodišnjih rata koje dospevaju 15. maja i 15. novembra svake godine.

Кamatna stopa je fiksna i iznosi tri odsto godišnje.

Troškove obrade kredita (po stopi od 0,5 odsto na ukupan iznos) Vlada će platiti jednokratno, u iznosu od 3,04 miliona dolara, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog ugovora.

Period raspoloživosti kredita je pet godina, uz mogućnost produžetka.

Naša zemlja se prethodno zadužila kod iste ove banke i za gradnju deonice Iverak-Lajkovac. 

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar