Home VestiEkonomija Srbija uzima zajam od kineske banke za izgradnju puta

Srbija uzima zajam od kineske banke za izgradnju puta

by bifadmin

Srbija planira da uzme zajam od 134,3 miliona evra kod kineske Export-Import (EXIM) banke za gradnju deonice Iverak-Lajkovac. Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu (Zajam za ugovaranje stranog projekta o izgradnji) za projekat izgradnje državnog puta Lozica-Valjevo-Lazarevac, deonica Iverak-Lajkovac.

Sporazum je, koji je potpisan 26. novembra, zaključen je između kineske Export-import banke i Vlade Srbije (preko Ministarstva finansija).

Vlada Srbije i China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, Ltd. su 10. juna 2020. godine zaključili Кomercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji državnog puta Loznica-Valjevo-Lazarevac, deonica Iverak-Lajkovac.

Za vreme trajanja sporazuma o zajmu, Vlada će se obavezati da Komercijalni ugovor neće biti raskinut, osim zbog potunog izvršenja Komercijalnog ugovora, piše u predlogu zakona.

Deonica završena do decembra 2022.

Ugovor se ne može ni otkazati, ni poništiti, bez podnošenja pisanog zahteva i prethodne psimene saglasnosti zajmodavca.

Кomercijalni ugovor ne sme da ima značajne izmene ili dopune, isključujući tehnička pitanja i rokove koji ne mogu bitno uticati na komercijalne uslove.

U predlogu Zakona piše da će kamatna stopa primenjiva na Zajam ili odgovarajući njegov deo za svaki kamatni period biti varijabilna godišnja stopa koju Zajmodavac utvrđuje kao zbir važećeg EURIBOR-a uvećanog za maržu.

Piše i da se svaka primenljiva varijabilna stopa neće menjati za vreme kamatnog perioda, počev od datuma na koji se takva varijabilna stopa odredi.

Srbija se obavezuje i da će isplatiti proviziju na nepovučena sredstva po stopi od 0,5 odsto godišnje na dnevno neiskoriščeni deo kredita, kao i naknadu za obradu kredita od 0,5 odsto kredita, u iznosu 671.500 evra.

Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac dužine 18,3 kilometara sa po dve trake u oba smera povezaće Valjevo sa autoputem „Miloš Veliki“, kao i delove Bosne i Hercegovine sa autoputem „Miloš Veliki“ i Кoridorom 10.

Predstavnici kineske kompanije Čajna Šandog, koja je izvođač radova, rekli su krajem marta da će deonica biti završena do decembra 2022.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar