Home VestiEkonomija Svaki sedmi Švajcarac je milioner

Svaki sedmi Švajcarac je milioner

by bifadmin

Nemačka je u samom vrhu u Evropi po ličnom bogatstvu akumuliranom u vrednosti većoj od 16 biliona evra, pokazalo je istraživanje švajcarskog instituta, naglašavajući i daljnje produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

Uprkos padu ekonomske aktivnosti lično bogatstvo raslo je u 2020., prvoj godini pandemije, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno 16 zemalja EU-a i Švajcarska.

Nemačka prednjači u Evropi s ličnim bogatstvom od 16.400 milijardi evra, a slede Francuska s 12.600 milijardi evra te Britanija i Italija s po 10.000 milijardi evra, pokazalo je istraživanje Redesigning Financial Servicesa (RSF), instituta sa sedištem u Cirihu, prenosi Seebiz.

Realni bruto domaći proizvod 16 zemalja Unije i Švajcarske smanjen je u pandemijskoj 2020. godini 6,4 odsto, dok je lično bogatstvo poraslo za 3,9 odsto, na rekordnih 69 biliona evra.

To pokazuje da se jaz u bogatstvu između bogatih i siromašnih povećava, a takav će se trend po proceni autora istraživanja nastaviti.

Švajcarska i milioneri

Prema njihovom izveštaju o bogatstvu u Evropi, Nemačka je beležila i najveći broj milionera, njih 2,9 miliona, a slede Britanija i Francuska s po 2,5 miliona.

Švajcarska pak prednjači po udelu milionera, koji doseže 14,1 odsto, što znači da približno svaki sedmi građanin pripada toj grupi.

Istraživanje je pokazalo i sve izraženiju koncentraciju bogatstva. Tako je u vlasništvu najbogatijih 10 odsto evropskih domaćinstava otprilike polovina neto evropskog bogatstva. Najbogatijih jedan odsto Evropljana vlasnici su 19 odsto ukupnog bogatstva.

Izvor: Bonitet.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar