Home VestiPolitika i društvo Aksoj: „Srpski turisti će uskoro u Tursku putovati sa čipovanim ličnim kartama“

Aksoj: „Srpski turisti će uskoro u Tursku putovati sa čipovanim ličnim kartama“

by bifadmin

Njegova ekselencija, Ambasador Republike Turske u Srbiji g. Hami Aksoj, najavio je predstavljanje ove popularne destinacije na predstojećem Sajmu turizma koji će se održati od 24. do 27. marta. Naglašavajući izvanrednu saradnju dve zemlje u sektoru turizma, ambasador Aksoj je naveo da će, kao dodatni vid liberalizacije putovanja, turisti iz Srbije u Republiku Tursku uskoro moći da putuju i sa čipovanim ličnim kartama.

Aktivnosti na promociji turističke ponude ove zemlje počeće već sa prvim danom Međunarodnog sajma turizma otvaranjem štanda Republike Turske.

„Turska i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose u sferi turizma, a ako bih mogao da sumiram odnose naše dve zemlje, rekao bih da je ovaj period kroz koji prolazimo najbolji u istoriji Srbije i Turske. U januaru ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u zvaničnoj poseti Turskoj, a tom prilikom potpisano je čak četiri sporazuma, od kojih je jedan upravo iz oblasti turizma“, izjavio je ambasador Aksoj.

U 2021. godini Tursku je posetilo 85 odsto više srpskih turista u odnosu na 2020. godinu, dok je Srbiju posetilo čak 95 odsto više turskih državljana. Ovaj pozitivan trend u vreme pandemije potpomoglo je međusobno priznanje kovid sertifikata, a najavljena je i dalja liberalizacija putovanja.

„Između naše dve zemlje već postoji bezvizni režim putovanja, a prema novom sporazumu koji će ući u proceduru uskoro moći ćemo da putjemo sa čipovanim ličnim kartama“ , dodao je Aksoj.

Ambasador Aksoj predočio je da Tursku ne čine samo Antalija, Alanja i Istanbul, već i prelepi predeli puni istorijskih znamenitosti, kulturnih i turističkih atrakcija.

„Od decembra je uspostavljena direktna linija između Beograda i Ankare koja ima za cilj da olakša svim srpskim turistima da stignu i do drugih turističkih centara naše zemlje. Izdvojio bih Anadoliju koja, kao najveća regija u Turskoj, ima mnogo znamenitosti koje nikako ne treba propustiti.“

Govoreći o sličnosti naša dva naroda, ambasador je izrazio posebno oduševljenje prema prisutnosti turske kulture u Srbiji, navodeći posebno kulinarske sličnosti, turcizme u svakodnevnom govoru, ali i veliku prisutnost turskih serija koje dodatno približavaju njihovu kulturu ljudima sa ovih prostora. „Naš cilj nije usmeren samo ka tome da srpski turisti posećuju Tursku, već i da našim državljanima približimo lepote Srbije“, zaključio je ambasador.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar